El desglaç de glaceres va assolir un rècord en la primera dècada del segle

En el període d'entre el 2000 i el 2010 han perdut cada any entre mig i un metre de la seva capa de gel

04.08.2015 | 15:51

Les glaceres s'han fos en la primera dècada d'aquest segle a un ritme que ha batut tots els rècords des que existeixen observacions directes, tal i com va assenyalar ahir el Servei Mundial de Vigilància de les Glaceres. Aquesta entitat ha recopilat dades mundials sobre l'estat de les glaceres i la seva evolució en els darrers 120 anys.
El seu últim estudi revela que les glaceres observades han perdut cada any entre mig i un metre de la seva capa de gel en el període entre 2000 i 2010 i va assenyalar que, fins i tot sense canvi climàtic, aquest fenomen continuarà. "Això és de dues a tres vegades més que la mitjana corresponent al segle XX", va declarar el director del Servei Mundial de Vigilància de les Glaceres, Michael Zemp, en fer públics els resultats d'aquestes avaluacions, publicades ahir a la Revista de Glaciologia.
El Servei Mundial de Vigilància de les Glaceres, que funciona des de la Universitat de Zuric (Suïssa), va comparar les seves observacions de la primera dècada del segle XXI amb totes les dades reunides anteriorment, sigui a través d'expedicions científiques, mostres recollides en l'aire, imatges de satèl·lit o mitjançant reconstruccions de fonts escrites i pictòriques.
La mesura exacta de la pèrdua de gel correspon a uns pocs centenars de glaceres, però els mateixos resultats qualitatius poden aplicar-se a desenes de milers de glaceres del món. Així mateix, s'indica que el retrocés de llarg termini de les llengües glacials (les parts de la glacera que s'endinsen en una vall) és un fenomen global.

Capturar el carboni
D'altra banda, evitar que la temperatura del planeta augmenti més de dos graus a finals de segle requerirà, a més de mitigació o reducció d'emissions, l'ús de tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni, que requeririen més finançament per al seu desenvolupament efectiu. Així ho posen de manifest cinc científics climàtics -T. Gasser, C. Guivarch, K. Tachiiri, C.D. Jones i P. Ciais- en un article publicat a Nature.
Els científics apunten que per aconseguir l'objectiu dels dos graus marcat pel Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) perquè les conseqüències del canvi climàtic no siguin excessivament catastròfiques, caldrà una combinació de reducció d'emissions convencional amb "emissions negatives". Les "emissions negatives" són les resultants de les tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni.
Els investigadors han quantificat quant de cada cal perquè la temperatura del planeta no augmenti més de dos graus. El resultat és que en el millor escenari de mitigació, amb un decreixement de les emissions mundials del 5% anual des de 2015 respecte als nivells de 2012, es necessitaria la captura d'entre 0.5 i 3 gigatones de carboni a l'any i una capacitat d'emmagatzematge de CO2 d'entre 25 i 100 gigatones per a finals de segle.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema