X

avier Carbonell ha demostrat, com a artista, ser ambaixador sense fronteres, tot travessant el planeta des d'Europa a Àsia, i des de les Amèriques fins a Austràlia". Aquesta frase del direc?tor de la galeria d'art Jadite de Nova York, Roland Sainz, figura en el pròleg del llibre Xavier Carbonell. Viatge i pintura, escrit per Josep Valls, editat per aquella galeria nord-americana, i que a mitjans de l'any passat era presentat a Olot, la ciutat on va néixer Carbonell i on mantenia l'estudi. Perquè l'artista sempre tornava a casa, malgrat que, com queda clar amb la frase de Sainz, amb el llibre de Valls, i amb el conjunt de la seva obra, Carbonell va ser un viatger incansable que a més va reflectir en la seva pintura la fascinació que sentia pels paisatges i les cultures llunyanes que anava coneixent.

Dones elegants, sofisticades i enigmàtiques; gratacels que es drecen desafiants cap al cel; bicicletes que cerquen punts de suport per no desplomar-se en la seva inactivitat; gòndoles que transiten sobre l'aigua entre edificis decadents però plens d'encant; paisatges verds o coberts de neu d'indrets gairebé de conte; fruites espectaculars davant de cartells dels millors espectacles; visions estilitzades de paisatges exòtics i càlids, segurament amb palmeres... Són imatges que es repeteixen, amb variacions però de manera constant, en l'obra de Xavier Carbonell, un artista que sempre es va mostrar especialment interessat pel paisatge urbà, el retrat femení i els bodegons, tres àmbits en els quals va excel·lir. I a més amb un llenguatge universal, com ho testimonien la gran quantitat i diver?sitat dels indrets de tot el món on va exposar la seva obra, i els nombrosos llibres que se'n van editar.

Amman, Amsterdam, Atenes, Batam (Indonèsia), Buenos Aires, Florència, Hong Kong, Istanbul, Las Vegas, Lausana, Londres, Los Angeles, Miami, Miri (Malàisia), Nova York, Oslo, París, Pequín, Rio de Janeiro, Roma, Santo Domingo, Singapur, Estocolm, Venècia, Washington i Viena eren les 26 ciutats que havia visitat Xavier Carbonell i que havien inspirat les obres reproduïdes en aquell llibre escrit per Josep Valls. Però no s'acabava aquí, el recorregut internacional de l'artista olotí, ni de lluny. Al volum s'hi incloïen fotografies de molts altres indrets que havia visitat l'artista (en alguns dels quals també hi havia exposat), com ara Brasília, Berna, Atlanta, Guanzhou, Ferrara, Lió, Marràqueix, Portland, Estrasburg, Torí i un llarguíssim etcètera.

Xavier Carbonell viatjava a tots aquests indrets amb una curiositat intensa, gairebé infantil, en captava imatges i sensacions, en feia fotografies, en prenia apunts... I després destil·lava tot aquest cúmul de vivències en quadres amb un estil personal, elegant, perfectament identificable. Únic.