El jaciment arqueològic de Pompeia, al sud d'Itàlia, va recuperar ahir el seu "Gimnàs Gran", una extensa àrea delimitada per columnes que ha estat tancada al públic durant els últims set anys per tasques de restauració. Es tracta d'un dels espais de major extensió de les ruïnes i era el lloc on els joves romans feien esport fins que l'any 79 dC una erupció del Vesuvi va devastar i sepultar l'urbs sencera.

Gairebé dos mil·lennis després, albergarà una exposició permanent que exhibeix per primera vegada a Pompeia els frescos de Moregine, una ciutat situada fora dels murs pompeians. Aquests murals, de tonalitats vermelles i que representen deïtats romanes, van ser descoberts el 1959 durant les obres per a la construcció de l'autovia que uneix Nàpols i Salern i pertanyia al saló dels triclinis d'una rica vila.

A l'acte d'inauguració celebrat ahir va assistir-hi el ministre de Cultura d'Itàlia, Dario Franceschini, que va celebrar els avenços que s'estan duent a terme per a la recuperació d'aquesta àrea arqueològica, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1997. "La reobertura del 'Gimnàs Gran' i la mostra dels frescos representa un pas més en el ?progrés que estem exercint en la conservació de tot el lloc (...) Podem afirmar amb orgull i ?satisfacció que Itàlia s'està esforçant considerablement i que els resultats es veuen", va dir.

L'obertura d'aquest espai se suma a la recent recuperació de la "Vila dels Misteris" i contrasta amb les freqüents polèmiques que envolten aquest lloc, com els esfondraments, la manca de ?personal o les vagues, per les quals en ocasions ha de tancar les portes.

L'any del "Gran Projecte"

Itàlia intenta aprofitar el "Gran Projecte Pompeia", que conclou el proper mes de desembre i que compta amb un pressupost de 105 milions d'euros per a restauracions, procedents del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (78 milions d'euros) i de les arques italianes (27 milions).

El Ministeri de Cultura del país transalpí va publicar ahir les dades del projecte i, a data del 30 de juny, han estat gastats tretze milions d'euros, s'han conclòs cinc obres i 32 més romanen en curs. Així mateix s'han convocat licitacions per un valor de 130.200.000 d'euros, dels quals 104.900.000 ja han estat adjudicats de manera definitiva.

Amb tota aquesta sèrie de millores es vol garantir la perfecta conservació d'un patrimoni que rep cada any milers de visitants. Per aquest motiu, a més de la restauració dels espais, monuments i peces d'art de gran valor, també s'han millorat els accessos a les instal·lacions. Amb aquest ambiciós projecte, les autoritats del país volen reduir les crítiques rebudes en els darrers mesos per part de diversos sectors sobre l'abandó del patrimoni històric.