Temporada Alta aposta per la producció pròpia

Adrià Puntí presentarà en primícia el seu nou disc en la propera edició del festival

04.08.2015 | 15:51
Adrià Puntí estrenarà el seu nou treball a Temporada Alta

Temporada Alta es convertirà altra cop durant la tardor en la capital teatral de Catalunya  eamb noves produccions i estrenes catalanes i una programació internacional de referència. La vint-i-quatrena edició del festival gironí posa l'accent en les produccions sota el seu propi segell, reemplaçant la tasca que fins fa dos anys feia EL CANAL, Centre d'Arts Escèniques Girona – Salt. Aquesta fórmula, endegada ja l'any passat amb espectacles com per exemple Terra Baixa i Lluís Homar –que torna al Municipal durant el festival i després tornarà a fer temporada a Barcelona - permetrà al Temporada Alta donar forma a les noves propostes de Pau Miró, Roger Bernat, Carles Santos o de la companyia francesa de circ contemporani Baro d'Evel, els quals hi estrenaran nous títols al costat d'altres creadors del país.

D'aquesta manera l'ADN del Temporada Alta (producció pròpia, creadors catalans, nova dramatúrgia, programa internacional) omplirà de nou els espais de Salt, Girona i altres localitats amb un programa de més de 100 espectacles en què no hi faltaran un bon nombre d'estrenes i propostes de tots els gèneres d'art en viu i per a tots els públics, inclosos els més petits. Al tocar el quart de segle, el festival segueix creixent en nombre d'espectacles, perquè capitalitza bona part de les estrenes de la temporada i la voluntat de les companyies, d'aquí i de fora, de ser presents a una cita imprescindible. I creix també en nombre d'escenaris i poblacions –s'afegeixen Torroella de Montgrí i Palafrugell- que se sumen a la nòmina de teatres del festival.

 
Un festival de produccions
 
En el marc de la programació de circ ens arriba una de les perles del festival, el qual hi participa en la producció. La companyia Baro d'Evel ens proposa Bèsties, un espectacle amb una important gira internacional tancada que tindrà la seva estrena a l'estat espanyol en el marc de Temporada Alta, que n'és coproductor. Una carpa de circ serà l'escenari la nova proposta de Blaï Mateu Trias i Camille Decourtye que renova el llenguatge del circ i dignifica el treball conjunt de l'home i l'animal. Viatjant cap a temps en què els homes i els animals compartien un món salvatge, Bèsties crea poesia a la pista en estat pur, seguint en la línia d'excel·lència d'altres espectacles de la companyia francesa que han passat per Temporada Alta: Mazùt (2012), Ï (2011) i Le sort du dedans (2009).
 
Temporada Alta també recupera, per primera vegada a Catalunya, el muntatge Please Continue (Hamlet) de Roger Bernat amb producció local, que ja s'ha vist a diferents teatres europeus. En un suburbi, durant un casament, un jove mata el pare de la seva xicota. L'acusen d'assassinat i gairebé dos anys més tard comença el judici. La part més rellevant i interessant de la proposta del creador català és la tria del repartiment. A part dels actors, Roger Bernat proposa a professionals en actiu del món judicial, jutges, advocats, fiscals, un forense i un psicòleg, que es sumin a l'obra i participin al judici creant així un espectacle únic que cada dia és diferent: el públic esdevé el principal protagonista. Es tracta d'un experiment que Roger Bernat ja ha posat en pràctica en altres llocs d'Europa, i que ara adaptarà a Girona, en l'escenari ideal de la Casa Pastors, l'antiga Audiència Provincial de Girona. Please Continue (Hamlet) té tots els ingredients per no deixar ningú indiferent.
 
El jove dramaturg Aleix Aguilà, en coproducció amb Temporada Alta, presenta la revisió del clàssic Hedda Gabler. Sota la direcció de Pau Miró presenten Hedda, filla del seu pare, un espectacle diferent a l'original que té a veure amb l'univers més intemporal del noruec Henrick Ibsen. L'obra es pregunta qui és Hedda Gabler i, per extensió, quin és el paper de la dona avui dia. Actors com Júlia Barceló, Pol López i Pau Vinyals són els encarregats de revisitar el clàssic i la companyia, una de les últimes revelacions del panorama teatral català, actuarà per primera vegada a Temporada Alta.
 
Carles Santos , un dels grans genis escènics i musicals de la nostra època, ens brinda Patetisme Il·lustrat, 10 maneres de començar un espectacle, una de les obres més esperades de la temporada, producció de Temporada Alta i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC). En format de gran producció, Santos es centra en una de les seves majors obsessions, el piano. Amb la destrucció de l'instrument com a punt de partida, l'espectacle compta amb la col·laboració audiovisual del cineasta Pere Portabella.
 
Aquests espectacles que ara es donen a conèixer són la punta de llança del motor de producció que suposa el Temporada Alta en el marc de la temporada teatral del país. La gran majoria de les 17 propostes de producció que s'estrenaran en  aquesta tardor teatral a Girona de ben segur faran temporada a Barcelona i gira aquí i a fora, gràcies a la contemporaneïtat dels seus autors i creadors i a la xarxa de teatres i festivals amb els que coprodueix el festival.
 
La programació musical
 
Tanquem aquest avanç de programació amb una de les propostes musicals més esperades. El músic saltenc Adrià Puntí presenta en primícia a Temporada Alta el nou darrer disc La clau de girar el taller. Heterodox, iconoclasta i ric de registres, interdisciplinari i indisciplinat, complet i diferent, inquiet i fins i tot inquietant, Puntí ofereix cançons com crits, espectacles d'una ànima en ebullició.
 
Dues de les grans apostes internacionals ja a la venda
 
Actualment es poden comprar ja les entrades d'alguns dels espectacles anunciats, fins i tot de dues de les grans apostes internacionals que enguany acull del festival:  Mesura per mesura,   de Declan Donnellan i la seva companyia Cheek by Jowl, i  Slava's SnowShow , d'Slava Polunin,
 
Són en total 15 ja els títols que el festival ha posat a la venda, des d'espectacles esperats pel gran públic a propostes adequades per espectadors fidels a Temporada Alta.  Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano de Mario Gas, és un dels espectacles amb major projecció. A banda es poden comprar també entrades pels espectacles  El Petit Príncep, el musical , d'Àngel Llàcer i Manu Guix,  Els veïns de dalt  de Cesc Gay,  Terra Baixa i Lluís Homar ,  Foot - Ball  de Cesc Gelabert,  Vilafranca  de Jordi Casanovas,  La Carta  de Paolo Nani  30/40 Livingstone  de Sergi López i Jorge Picó. A més, propostes escèniques centrades en la música com Guerra  amb Albert Pla i Fermin Muguruza,  Vinicio Capossela  amb Cabo SanRoque o  PaGAGnini  amb Ara Malikian, així com la nova producció dels  Concerts per a nadons - suite nº1 els batecs del cargol . El concert de  Els Pets #trespuntzero De Cambra  també té les seves localitats a la venda a través del web del festival.
 
 
 
De moment el festival en total ha anunciat els següents espectacles:
 
TEATRE
 
30/40 Livingstone . Sergi López i Jorge Picó
Els veïns de dalt . Cesc Gay
Hedda, filla del seu par.  Pau Miró
La carta . Paolo Nani i Nullo Facchini
Mesura per Mesura . Declan Donnellan
Patetisme Il·lustrat .  Carles Santos
Please Continue (Hamlet).  Roger Bernat
Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano . Dirigida per Mario Gas
Terra Baixa i Lluís Homar . Pau Miró
Vilafranca . Jordi Casanovas
 
DANSA I CIRC
 
Bèsties . Baró d'Evel
Foot-ball .  Cesc Gelabert
Slava's SnowShow . Slava Polunin i Viktor Kramer
 
MÚSICA I TEATRE MUSICAL I FAMILIAR
 
Concerts per a nadons . Carles Pedragosa
El petit Príncep el musical . D'Àngel Llàcer i Manu Guix
Els Pets #trespuntzero De Cambra
Guerra . Albert Pla, Fermín Muguruza i Raül Fernandez Miró "Refree"
La clau de girar el taller.  Adrià Puntí
PaGAGnini .   Yllana i Ara Malikian
Vinicio Capossela amb Cabo SanRoque
 
 
La resta de títols de la programació es posaran a la venda el 8 de setembre de 2015 (Els socis d'EL CLUB de la Ciutat Invisible podran comprar les entrades a partir del 5 de setembre).


 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema