«Una persona senzilla i alhora important«, va ser la definició que Lluís Solà, el rector de la parròquia d'Olot, va fer de Xavier Carbonell (1942-2015), mort dilluns a l'edat de 73 anys. Solà va exposar els trets personals de Carbonell en el decurs dels funerals que van tenir lloc ahir a les 12 del migdia, a l'església de Sant Esteve. «La mateixa, on Carbonell anava cada diumenge», va dir Solà. La missa va ser oficiada per Solà i per Martirià Brugada. El darrer comiat de Carbonell va comptar amb l'assistència de moltes de les persones, amb les quals havia compartit la vida. Hi havia gent de l'art; pintors i galeristes: Josep Ministral (pintor), Lluís Roura (pintor), Marian Vayreda (pintor), Ramon Duran Font (pintor), Arcadi Calzada (galerista), o Miquel Mascort (galerista); escriptors: Domènec Moli i Joan Mecader; regidors: Josep Berga, Estanis Vayreda, Núria Fité, Mercè Traveria i Clara Casanovas; periodistes i empresaris com Domènec Espadaler o Lluís Vilanova.

Tots els gremis de la societat olotina estaven representats en el darrer comiat d'una persona, a la qual -segons el rector- et podies acostar, perquè era senzilla i bona; tot i ser important. Carbonell va ser el Garrotxí de l'Any 2006 i havia estat guardonat arreu del món. Per exemple, tenia la medalla del Centenari del Comitè Olímpic Internacional. També té obra exposada en molts països. Des del Museu de la Garrotxa, la seu del Comité Olímpic Internacional de Lausana (Suïssa) al Palau Nacional de Belles Arts de Mèxic.Un cop fet l'ofici, Josep Maria Prat (advocat i antic degà del col·legi d'advocats de Girona) va agrair l'assistència. A fora, van tenir lloc els condols.

Xavier Carbonell va quedar en el record com el pintor amb més projecció internacional d'Olot. Es tracta, d'una ciutat coneguda per la gran quantitat de pintors bons que ha generat. És la localitat amb l'escola de belles arts més antiga (va ser fundada el 1783). També és l'escola de més prestigi a les comarques de Girona i és una de les 7 seus de l'Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques, fet que fa que s'hi imparteixen estudis de Grau en Disseny, adaptats a l' Espai Europeu d'Educació Superior.