La tempesta desfermada el passat divendres per l'aparició d'una part del fons personal dels pintors Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona als Encants de Barcelona ha acabat en anècdota. Si bé en un principi semblava que en el conegut mercat de la ciutat comtal s'hi podien adquirir peces de valor de l'obra del pintor català, finalment, i segons l'informe realitzat per l'equip format per un tècnic del Museu Nacional d'Art de Catalunya i tres tècnics de la Biblioteca Nacional de Catalunya, aquestes tenen més valor humà que no artístic i patrimonial.

Segons els tècnics, el gruix més significatiu de l'obra d´Albert Ràfols-Casamada, Premi Nacionals d'Arts Plàstiques de 1980, està preservada. Una bona part del fons d'art es troba avui en dia a la Fundació Perramon situat al municipi altempordanès de Ventalló. Aquest llegat, fomat per 158 obres, s'exposa en aquest museu des del passat mes de maig i es podrà visitar durant els propers cinc anys, després d'un acord assolit per part de la fundació amb les hereves de l'obra, les nebodes del pintor. Amb l'informe dels tècnics, es descarta que aquesta col·lecció exhibida a Ventalló pugui ampliar-se.

Altres obres destacades de Ràfols-Casamada, influenciat pel treball de Miró, Picasso o Rothko entre d'altres, i que va morir el 2009, s'exhibeixen en alguns dels museus més importants del món com el Pompidou de París,el Nacional d'Art Contemporani de Mèxic o a la col·lecció del?Chase Manhattan Bank, a Nova York.

La conclusió a la qual ha arribat l'equip d'experts és, segons ha informat el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que el material trobat és principalment un fons bibliogràfic sense cap col·lecció o dedicatòria important. L'informe afegeix que el material es troba en estat de conservació desigual. Són llibres pertanyents al darrer terç del segle XX, gran part en edicions de butxaca. Catàlegs d'exposicions, revistes, postals manuscrites, factures, circulars bancàries i una carta manuscrita del pintor Xavier Valls i Subirà (1923-2006), pare de l'actual primer ministre francès Manuel Valls.

Amb tot, el conjunt de documents que s'han trobat aporta una visió fragmentada i incompleta de la biblioteca i arxiu dels dos artistes. Davant d'això, la Generalitat es mostra disposada a adquirir aquest fons, atès que «seria d'interès poder-ho conservar i donar-ho a conèixer». No obstant això, aquesta possibilitat es podria fer efectiva «sempre que el preu sigui raonable».

Segons s'assenyala en el comunicat remès per Cultura, els tècnics «han trobat tres o quatres dibuixos, no signats, sobre estudis figuratius d'anatomia realitzats en paper d'embalar però atribuïbles al pintor». Entre els objectes amb més valor, s'ha trobat material instrumental del pintor, entre el qual «el cavallet per pintar, diverses paletes i alguns tubs de pintura». No obstant, segons l'informe, «en cap cas es pot considerar material prou rellevant des del punt de vista patrimonial».

Una pintura mural al MNAC

Per ara es desconeix com van arribar el material rescatat als Encants de Barcelona, la major part del qual procedeix del domicili familiar que recentment ha estat buidat.

Entre les peces més valuoses de tot aquest fons, destaca una pintura mural -acrílic sobre tela- que serà extreta per un equip d'especialistes i traslladada al Museu Nacional de Catalunya (MNAC).

El futur destí dels documents que s'han pogut rescatar del llegat de Ràfols-Casamada, un dels grans artistes catalans d'avantguarda de la segona meitat del segle XX i exponent de l'abstracció lírica, queda ara en mans dels seus hereus.