La companyia neozelandesa Te Whanau a Apanui oferirà en el marc de la propera edició de l'Ésdansa, Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, un ritual de la cultura maoritanga (o maorí), que es desenvoluparà al Clot de l'Infern, una clariana del Parc de Pedra Tosca de les Preses. Aquest escenari ja va acollir fa cinc anys una cerimònia ancestral, en aquell cas, de l'illa de Taiwan.

Segons van informar fonts del festival que es porta a terme al municipi garrotxí i que enguany celebrarà la seva XXXIII edició entre el 18 i el 23 d'agost, el públic es concentrarà a l'entrada del parc, des d'on el guiaran fins al Clot de l'Infern. De de l'organització es recomana dur un calçat còmode (cal caminar uns deu minuts) i una llanterna. El ritual se celebrarà a la mitjanit del divendres 21 i serà gratuït, tot i que el públic podrà fer una donació voluntària al final de l'espectacle, seguint el model de taquilla inversa.

La comunitat apanui

Els integrants de Te Whanau a Apanui formen part de la comunitat apanui, que conserva el patrimoni de la cultura indígena maorí, comuna a moltes illes del Pacífic. Segons va assenyalar l'organització del festival en un comunicat, el grup es va fundar el 1986 a la badia de Plenty, situada a l'illa nord de Nova Zelanda, per iniciativa de quatre líders tribals i des d'aleshores s'ha consolidat com el referent del seu gènere. Al seu país són els vigents campions de la competició de Kapa Haka, unes coreografies que inclouen el cèlebre i espectacular ball guerrer que ha donat a conèixer mundialment la selecció de rugby del país.

La neozelandesa The Whanau serà una de les vuit companyies internacionals que formen part del programa d'aquesta edició, on també hi participaran grups de França, Rússia, Irlanda, Cuba, Timor Oriental i Sud-àfrica.