El 40% d'alumnes de les universitats públiques rep algun tipus d'ajuda

El conjunt de beques i exempcions a la matrícula té un impacte de 75,9 milions d'euros al sistema públic

07.08.2015 | 07:26

Un 40,3% dels estudiants de graus de les universitats públiques de Catalunya han gaudit d'algun tipus de beca o ajut a la matrícula el curs 2014-15, consolidant la dada del curs anterior, quan per primera vegada aquest conjunt d'estudiants en el sistema públic va arribar al 40%, segons un informe elaborat per la Generalitat de Catalunya, amb dades referents al passat curs acadèmic. Així mateix, les beques o ajuts a la matrícula integren des de la gratuïtat total de la matrícula fins tots els descomptes aplicats en el sistema de preus per renda, famílies nombroses, víctimes del terrorisme, discapacitats, entre d'altres.
En termes econòmics, el conjunt de beques i exempcions a la matrícula té un impacte de 75,9 milions d'euros, que arriba als 88 milions si considerem també els màsters, les universitats privades i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Dels 75,9 milions destinats a ajuts, un 46% l'assumeix el sistema català Equitat (34,9M€) i un 54% l'Estat (40,9M€). Amb la posada en marxa del sistema Equitat a Catalunya s'ha passat de 2,1 milions d'euros el curs 2010-11 als actuals 34,9 en beques i ajuts suportats pel sistema universitari català.
En nombre d'alumnes, amb la posada en marxa del model català de preus per renda i beques Equitat, s'ha passat de 42.750 estudiants beneficiaris (2011-12) als actuals 54.000 en graus de les universitats públiques. Aquesta xifra significa un 26% d'increment, que arriba al 30% si també se suma el descompte als estudiants d'enginyeries, que s'abona automàticament després de sol·licitar-lo.
El sistema català de beques universitàries està estretament vinculat al sistema de preus públics i, en aquest sentit, atorga els ajuts en funció del nivell de renda familiar computable i el nombre de membres de la unitat familiar, sempre que no es superin determinats nivells de patrimoni familiar. Així, s'estableixen set trams diferents de renda familiar en funció de la qual s'obté des de la gratuïtat dels estudis fins a rebaixes mínimes d'un 10%, sempre que es tingui dret a beca Equitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema