«No oblideu el paper de les dones en la cultura». La frase que sempre repetia l'artista gironina, nascuda a Figueres, Mercè Huerta presideix el petit homenatge que el Museu d'Història de Girona li ha decidit retre, pocs dies després de la seva mort, el passat 21 de juliol als 85 anys. Sota el títol Mercè Huerta, en memòria, la sala situada a l'antic celler del convent de Sant Antoni acull una petita mostra de dibuixos, gravats i cartells que formen part del fons d'art contemporani.

Envoltats de tres cites escrites a les parets -a més de la de la mateixa artista, també s'hi poden llegir una frase de l'alcalde de Girona Carles Puigdemont i una altra de la president de l'Associació d'Amics del Museu d'Art, M. Lluïsa Faxedas- s'hi troben els set treballs que permeten als visitants emportar-se una idea molt ràpida i clara del valor de l'obra de Huerta, qui sempre va mostrar un gran amor per la ciutat de Girona i, sobretot, per les típiques cases de l'Onyar que tants cops va pintar.

Són només set il·lustracions, però cadascuna amb un significat especial que revela diverses facetes de la seva autora. Després de llegir la cita, amb la qual s'ha volgut recordar la seva reivindicació constant del paper de la dona que s'ha d'ocupar de les tasques domèstiques i al mateix temps tirar endavant una carrera artística, es pot ?observar en una mateixa taula quatre obres representatives del llegat artístic de l'artista. Un gravat aiguafort sense títol realitzat el 1989, una litografia que Huerta va crear el 2003 en motiu de la celebració dels 50 anys de l'Associació Espanyola Contra el?Càncer de Catalunya, i dos dibuixos sense títol, elaborats amb retolador sobre paper, i que mostren la seva passió pel paisatge urbà de la ciutat de Girona, i que daten de 1994.

A l'altre costat de la sala del celler, s'hi poden contemplar el cartell «Manaies de Girona» que Mercè Huerta va crear el 1992, el cartell de les Fires de Sant Narcís de l'any 1990 amb un típic balcó de les cases de l'Onyar i un altre gravat aiguafort de 1989.

Valor humà i artístic

Mercè Huerta era una artista molt estimada a la ciutat, per haver estat una figura clau en la construcció del present estètic, artístic i cultural, sent un referent en la construcció de la cultura artística de la ciutat de Girona, amb el seu treball amable, pacient, delicat, constant, evocador i acurat. Així mateix, i segons destaquen des del Museu d'Història, l'artista també va deixar empremta en la vessant més humana, mostrant-se propera i humil en tot moment.

En aquesta mostra, que es podrà visitar fins al proper 31 d'octubre, s'hi exposa una part del fons d'art del Museu d'Història. L'obra pictòrica de Mercè Huerta es troba actualment repartida també entre diverses col·leccions particulars i el Museu d'Art.

Nascuda a Figueres el 1929, ciutat on hi va passar la primera infància, Mercè Huerta és autora d'un important nombre de pintures, gravats i cartells. Es va traslladar a Girona el 1957 i residia a la que s'ha convertit en Casa-Museu Masó, al carrer Ballesteries de la ciutat.