Els germans Roca, amfitrions del Celler de Can Roca, s'han rendit davant el popular choripán, el mate, el Malbec i fins i tot s'han atrevit amb un "golàs" de postres, al millor estil Messi, en l'elaboració del seu menú argentí durant la seva visita a Buenos Aires. Els Roca -Joan, el xef; Josep, el sommelier, i Jordi, el pastisser- han recalat a la capital argentina en el marc de la seva segona gira internacional per portar al món el secret de la seva gastronomia.

Per atendre els cent comensals per nit que han rebut durant aquesta setmana en un conegut restaurant de Buenos Aires, els germans Roca es preparen amb hores d'antelació. Acompanyats per un equip de 80 persones, entre cuiners, sommeliers i cambrers -la meitat de l'equip procedent del Celler-, els Roca s'impliquen en cada detall de l'elaboració a la cuina.

Res queda a la improvisació. Tot està mesurat al mil·límetre i organitzat per evitar sorpreses i retre homenatge a la gastronomia argentina amb una barreja d'innovació i tradició. "La cuina argentina és increïblement complexa, semblava molt simple abans d'arribar però després t'adones que és complexa perquè té influència de moltes cuines", explica Joan Roca.

En els quinze passos de la carta, les estrelles de la taula argentina, des del choripán -el típic entrepà de xoriço a la graella, que en mans dels Roca queda com un deliciós canapé-, fins al mate, utilitzat amb comptagotes i regat amb Malbec. La pizza de fainá (massa de cigrons), les empanades -d'humita i carn-, els alfajores i el taco de asado, completen l'oferta d'entrants. En els plats forts: xai, lluç negre, garrí i llagostins del sud.

Productes tradicionals amanits amb altres de menys habituals: cinc pebres, cedrón, safrà, taronja amarga, gessamí, rosa marcida, pols de xoriço picant, cendra de ceba de verdeo i fins a una emulsió de formatge d'ovella amb essència de llana. Tot regat amb els millors vins argentins: Malbec, el més conegut de raïm locals, torrontés, Bonard.

El menú es tanca amb un altre homenatge a la cultura argentina: el futbol. Un "golàs" de Messi de la mà de Jordi Roca elaborat amb el protagonista indiscutible de les postres argentines, el dolç de llet, i presentat en una pilota amb gespa artificial portat des del Celler.