L'holandès Boyan Slat era un adolescent quan va concebre la manera de netejar de plàstics els oceans. Ara amb 21 anys, ha aconseguit reunir mitjançant finançament popular els 2,2 milions de dòlars per començar la tasca i realitzar el primer pas: l'elaboració d'un mapa d'aquest tipus de deixalles al Pacífic.

Per compondre aquest pla de la contaminació, Slat ha reunit una flota de trenta vaixells que recorren actualment les aigües entre Hawaii i la costa oest dels EUA per quantificar la presència de residus al llarg de 3,6 milions de quilòmetres quadrats, segons The Ocean Cleanup, la fundació que ell mateix presideix.

Els primers vaixells, que van partir el dia 2 d'agost des de Honolulu, arribaran a San Francisco al voltant del 23 d'agost, i si l'expedició té èxit, s'hauran "recollit més dades en tres setmanes que en els últims 40 anys", afirmen des de la fundació.

Aquesta missió serveix de preparació per a la neteja a gran escala de l'anomenada "gran taca d'escombraries del Pacífic" nord, que està previst que comenci el 2020.