Un llibre retrata els horrors de l'Europa i l'Amèrica del segle XVI

La novel·la "Tríptico de la infamia" de Pablo Montoya narra els crims comesos en nom de la religió i la riquesa

10.08.2015 | 07:30

Tres pintors protestants són testimonis i intèrprets dels horrors que, en nom de la religió i l'afany de riquesa, es van cometre a Europa i Amèrica durant el segle XVI a la novel·la Tríptico de la infàmia, de Pablo Montoya. L'obra de l'escriptor colombià és un gran fresc històric de les complexes relacions entre el vell i el nou continent en els primers anys de vida d'Amèrica. Amb el rerefons de les guerres de religió a Europa i l'impacte que té en la mirada dels europeus el món acabat de descobrir, el llibre, publicat per Random House, reflecteix també la recerca de la creació artística i de la bellesa.

Tres històries diferents
El relat comença amb la història de Jacques Lemoine, cartògraf i pintor de Diepa (Normandia), qui narra la trobada amb una nova realitat des de l'òptica fascinada de qui entra en contacte amb els indígenes a partir del gust compartit pel color i la bellesa. Però, a més, a l'obra Lemoine és testimoni de la persecució promoguda per una Europa dominada pel fanatisme religiós i l'afany d'enriquiment.
La segona història d'aquest tríptic se centra en els terribles fets ocorreguts a París una nit d'agost de 1572, quan un grup de catòlics desferma una persecució contra els protestants de la ciutat. El protagonista és Francois Dubois, pintor francès nascut a Amiens el 1529, qui en la matança perd el seu mestre, la seva dona i el fill que esperen, i deixa com a testimoni el quadre La massacre de Sant Bartomeu.
El tercer personatge d'aquest tríptic és Théodore de Bry, famós gravador de Lieja, que impactat i commogut per la lectura de la Brevísima relación de la destrucción de Indias, de Bartolomé de les Casas, dedica bona part de la seva vida a la creació d'una edició il·lustrada del relat de les infàmies narrat per aquest sacerdot.
Per Pablo Montoya, Tríptico de la infàmia està travessat "de massacres" pròpies del segle XVI i "d'un dolor que batega a cada full com un cor malsà", però al mateix temps cada pàgina acull "la llum de la recerca infatigable de la creació artística, la bellesa i la sensació que ella s'aixeca com una endevinalla, un enigma".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema