Un llibre retrata els horrors de l´Europa i l´Amèrica del segle XVI

La novel·la "Tríptico de la infamia" de Pablo Montoya narra els crims comesos en nom de la religió i la riquesa

10.08.2015 | 07:30

Tres pintors protestants són testimonis i intèrprets dels horrors que, en nom de la religió i l'afany de riquesa, es van cometre a Europa i Amèrica durant el segle XVI a la novel·la Tríptico de la infàmia, de Pablo Montoya. L'obra de l'escriptor colombià és un gran fresc històric de les complexes relacions entre el vell i el nou continent en els primers anys de vida d'Amèrica. Amb el rerefons de les guerres de religió a Europa i l'impacte que té en la mirada dels europeus el món acabat de descobrir, el llibre, publicat per Random House, reflecteix també la recerca de la creació artística i de la bellesa.

Tres històries diferents
El relat comença amb la història de Jacques Lemoine, cartògraf i pintor de Diepa (Normandia), qui narra la trobada amb una nova realitat des de l'òptica fascinada de qui entra en contacte amb els indígenes a partir del gust compartit pel color i la bellesa. Però, a més, a l'obra Lemoine és testimoni de la persecució promoguda per una Europa dominada pel fanatisme religiós i l'afany d'enriquiment.
La segona història d'aquest tríptic se centra en els terribles fets ocorreguts a París una nit d'agost de 1572, quan un grup de catòlics desferma una persecució contra els protestants de la ciutat. El protagonista és Francois Dubois, pintor francès nascut a Amiens el 1529, qui en la matança perd el seu mestre, la seva dona i el fill que esperen, i deixa com a testimoni el quadre La massacre de Sant Bartomeu.
El tercer personatge d'aquest tríptic és Théodore de Bry, famós gravador de Lieja, que impactat i commogut per la lectura de la Brevísima relación de la destrucción de Indias, de Bartolomé de les Casas, dedica bona part de la seva vida a la creació d'una edició il·lustrada del relat de les infàmies narrat per aquest sacerdot.
Per Pablo Montoya, Tríptico de la infàmia està travessat "de massacres" pròpies del segle XVI i "d'un dolor que batega a cada full com un cor malsà", però al mateix temps cada pàgina acull "la llum de la recerca infatigable de la creació artística, la bellesa i la sensació que ella s'aixeca com una endevinalla, un enigma".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Roberto Bolaño.
«Em permet fer-li una entrevista?», l´inici de la novel·la inèdita de Roberto Bolaño

«Em permet fer-li una entrevista?», l´inici de la novel·la inèdita de Roberto Bolaño

La novel·la està datada a Blanes l'any 1984 i es considera «un probable antecedent» de «Los...

Clàudia Cedó parla sobre l´autisme a Temporada Alta

Clàudia Cedó parla sobre l´autisme a Temporada Alta

La creadora banyolina, que fa anys que treballa amb persones amb autisme, estrena "L'home sense...

Girona viu sobre una catifa d´esquelets romans

Girona viu sobre una catifa d´esquelets romans

El doctor Josep Maria Nolla recorda que els darrers anys s'ha recuperat "una cinquantena" de...

Una exposició evoca Mercè Huerta

Es podrà visitar fins al 30 de desembre

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema