El Monestir de Poblet va rebre ahir la primera part de la donació que ha fet l'hispanista i catedràtic d'història contemporània espanyola de la London School of Economics, Paul Preston, al seu arxiu i que suposa al voltant d'una tercera part del total. El material que ha arribat consta de 101 caixes, del total de 800 o 900 de la donació en funció del volum de llibres que continguin, que Preston farà fins a final d'any i que es dipositaran al Palau de l'Abat de Poblet.

Al Palau de l'Abat es troba l'Arxiu Tarradellas, l'Arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli a Catalunya i 53 donacions més de persones coetànies a l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas.

Montserrat Catalán, directora de l'arxiu Montserrat Tarradellas i Macià va explicar ahir que la donació obeeix a una decisió personal de Preston d'aquest any en considerar l'historiador que el Monestir de Poblet «és un lloc segur per deixar la donació del seu fons documental de correspondència biogràfica i creure que no es farà un mal ús d'aquesta documentació».

Parafrasejant a Tarradellas, Catalán va dir que «només a través de la constància escrita es podran evitar els errors que es van cometre». La directora va qualificar la documentació de «molt significativa per a l'estudi de la República, la Guerra Civil, l'exili, el franquisme i la transició».

El catedràtic Paul Preston és director del Cañada Blanch Centre for Contemporary Spanish Studies i director del departament d'International History de la London School of Economics. Ha dedicat la seva vida professional a l'estudi de la història hispànica contemporània. És autor d'un bon nombre d'obres sobre la Guerra Civil, la revolució i biografies relacionades amb la dictadura i transició democràtica.