Yvonne Hortet, vídua de l'editor, escriptor i polític Carlos Barral, va morir dilluns a Barcelona víctima d'un càncer diagnosticat poques setmanes abans. Hortet tenia una trajectòria pròpia en el camp literari i editorial, però poc coneguda, ja que sempre havia treballat a l'ombra del seu marit. Primer a Seix Barral i després, a Barral Editores. En els seus inicis professionals, va ser sòcia de l'agència Balcells, històrics representants d'escriptors del país tant en llengua catalana com en espanyola.

Carlos Barral i Yvonne Hortet es van casar l'any 1954 a Calafell, on Barral tenia una casa d'estiueig que actualment és de propietat municipal i convertida en casa museu. Van tenir cinc fills. En la mort de Barral, el 1989, Hortet va continuar impulsant la publicació de l'obra del seu marit i el seu reconeixement públic.

Va estar al peu del canó fins que, fa tres setmanes, li van diagnosticar un càncer de pulmó molt avançat. «Fins aquest moment, malgrat l'edat, havia estat una dona de joventut exultant», va recordar ahir el seu nét, Malcolm Otero Barral, també editor en el segell Malpaso. El funeral per Ivonne Hortet serà avui dimecres a les 12 del migdia al Tanatori del Vendrell.

El conseller de Cultura de la?Generalitat, Ferran?Mascarell, va lamentar a través de les xarxes socials la mort d'un «referent de la tradició editora del nostre país».