Amb motiu de la commemoració, avui dijous 13 d'agost, del cinquantè aniversari de la mort de l'escriptor gironí Miquel de Palol i?Felip, l'Arxiu Municipal de la ciutat de Girona ha posat a disposició de tothom qui ho desitgi, el catàleg de la correspondència amb les cartes digitalitzades i el catàleg de les fotografies, pertanyents al fons documental cedit el 2009 a l'Ajuntament per part de de la seva filla Maria de Palol i Salellas i el seu nét Miquel de Palol i Muntanyola. Els documents es poden consultar al web http://sgdap.girona.cat.

La correspondència està formada per un centenar de cartes, aproximadament, rebudes per Miquel de Palol. Entre els remitents, a més de la família, hi ha destacats personatges de la cultura catalana de principi de segle XX com Joan Maragall, Tomàs Carreras i Artau, Joaquim Ruyra, Prudenci Bertrana, Miquel Llor, Antoni Rovira i Virgili, Xavier Montsalvatge o Gabriel Alomar, entre d'altres.

Miquel de Palol i Felip va néixer a Girona l'any 1885 i va morir a la mateixa ciutat el 1965. Era fill del poeta i periodista Pere de Palol i Poch. Fou escriptor i se'l considera representant destacat del modernisme gironí, especialment del corrent simbolista. Juntament amb altres poetes i escriptors fundà els Jocs Florals de Girona (1903), va col·laborar en L'Enderroc, Lletres i Catalanitat, que va dirigir, i també en diverses capçaleres de la premsa barcelonina (El Poble Català, L'Esquella de la TorratxaLa Campana de Gràcia).

Entre els seus reculls de poemes destaquen Roses (1905), Sonetos galantes (1912, editat només en versió castellana) i Poemes de tarda (1914). També va escriure narrativa, com la novel·la Camí de llum (1909, reeditada el 2009), les narracions Llegendes d'amor i de tortura (1910), i algunes peces teatrals simbolistes, com Senyoreta Enigma (1920). Part de la seva obra literària es manté inèdita i el 1972 es va publicar la seva autobiografia Girona i jo.

Durant la Segona República, Miquel de Palol va intervenir activament en la política local a través de la formació Acció Catalana, per la qual va ser regidor de l'Ajuntament de Girona entre 1931 i 1933 i va arribar a exercir d'alcalde en funcions.

Ampli fons documental

El fons documental de Miquel de Palol i Felip va ser cedit a l'Ajuntament de Girona l'any 2009 per la seva filla Maria de Palol i Salellas i el seu nét Miquel de Palol i Muntanyola. La documentació està datada entre 1902 i 1982 i es tracta d'un fons principalment literari. El fons està constituït pels originals manuscrits i mecanoscrits de la seva obra literària, bàsicament novel·les i poemes, i per la correspondència personal rebuda.

Entre tota la documentació que actualment es troba en mans de l'Arxiu Municipal, destaca també el conjunt de retalls de premsa que recullen les seves obres publicades. Conté, a més, prop d'un centenar de fotografies de tipus personal i familiar. Entre els originals manuscrits i mecanoscrits s'hi troben també el de l'autobiografia Girona i jo, els de la sèrie de contes infantils Narracions extraordinàries i els que es publicaven a la revista Ploma i Llapis, o les obres teatrals Senyoreta enigma i Jueus.

Bona part de la documentació que avui en dia es troba a l'Arxiu Municipal, es va poder salvar, un cop acabada la Guerra Cívil i amb l'entrada de les tropes nacionals a la ciutat de Girona, gràcies a la tasca de selecció que van realitzar l'esposa i altres familiars de l'autor, tal com va recordar la seva filla Maria de Palol, durant l'acte celebrat el 2009 per oficialitzar la cessió del fons documental.