El pintor jonquerenc Jaume Mach presenta avui, a les 20 h, als Porxos de Can Laporta l'exposició El Simbolisme de les línies, conjutament amb la presentació a càrrec de l'historiador Enric Tubert. Un trentena de peces de format mitjà i gran on l'artista continua el seu treball sobre metacrilat però ara avesat a explorar el significat de les línies com a símbol de l'energia.

L'autor continua amb la dinàmica dels darrers anys on cada temporada enceta una nova sèrie temàtica que trenca amb el que ha pintat fins aleshores, amb la voluntat d'explorar els límits de la seva creativitat. Aquest any 2015, presenta cada quadre com una extrapolació pictòrica d'una història que ha viscut, fins a una premonició del futur o un esdeveniment succeït a tota una comunitat.

Aquesta nova exposició a la Jonquera, Mach continua explorant el món de les energies que tant el captiven, però aquesta vegada a través de les línies. Mach ha estudiat pintors com Kandisnky o filòsofs com Plató, que varen dedicar alguns dels seus estudis al valor i significat de les línies.

Les línies estableixen un tot

En el procès creatiu d'aquestes noves obres, l'autor jonquerenc es posa a treballar a partir d'una història concreta i construeix una base d'un compost de magma eteri que recorda una fotografia de l'espai exterior, sobre la qual comença a traçar línies amb un significat molt concret.

Cada línia obeeix els diferents nivells d'energia que existeixen com ara, la física, l'astral, la de cada ànima, entre d'altres. Així, crea una història d'un individu o fet des de les diferents perspectives d'aquestes energies, comença a superposar els dibuixos finals.

El resultat és una mena de carta astral d'un instant o d'una persona, congelat en el temps i emmarcat en els límits d'un quadre. Les línies arrodonides recorden l'etern retorn de la natura, mentre que, el fons difús i inabastable, vol apropar-se a la presència de l'univers. Es tracta d'unes obres lleugeres i equilibrades que traspassen una veritat interior.

De Figueres a la Jonquera

El pintor Jaume Mach ja va exposar El Simbolisme de les línies durant el mes d'abril a l'hotel Bon Retorn de Figueres. Les seves trenta obres van captivar a tot el públic que va assistir i ara, l'autor les presenta al poble que la vist néixer, però sobretot, la vila on ha crescut com a artista.