Durant tot el mes de juliol més de 150 nens i nenes han participat en el Casal d'Estiu organitzat per l'Associació Càritas Diocesana de Girona. Aquesta iniciativa ha ofert un ampli ventall d'activitats lúdiques (com excursions, jocs, sortides...) combinades amb una secció dedicada al reforç extraescolar, dedicat sobretot a aquells alumnes que necessiten més ajuda.

Sota el lema "A l'estiu les necessitats no fan vacances", s'ha volgut posar èmfasi en que el període vacacional és també una època on cal vigilar els nens i nenes amb més mancances per tal que no perdin el fil durant el curs escolar. És per això que en aquest casal s'ofereix un seguiment total quant a educació, de la mateixa manera que es fa durant tot el curs escolar.El casal d'estiu organitzat per Càritas Diocesana de Girona s'engloba dins d'un programa major. És una continuació del programa de Servei d'Intervenció Educativa (SIA) que es realitza durant tot l'any. Aquesta iniciativa ofereix un suport educatiu i social, complementari a l'escola, per tal de garantir l'assoliment de l'educació comprensiva a infants i joves que presenten dificultats en el seu procés d'escolarització. La seva finalitat és que els nens i nenes segueixin el seu procés escolar de manera adequada al seu nivell de desenvolupament.

Es realitzen dos tipus d'accions, una d'intervenció individual, tenint en compte les tasques acadèmiques sempre en coordinació amb el centre educatiu de referència de l'infant o adolescent, i l'altre d'intervenció grupal, on es proposen dinàmiques, tallers i sortides. Les dues accions tenen com a objectiu el treball d'hàbits, actituds, coneixements i habilitats per tal d'ajudar-los a tenir èxit en el seu procés escolar. Aquesta intervenció és complementa amb un treball de suport continu de la família implicant-los activament en l'educació i desenvolupament dels seus fills/es.

En el cas de poblacions com Figueres, Banyoles, la Bisbal de l'Empordà, Lloret de Mar i l'Escala el SIA no ha fet aturada aquest estiu, i enlloc d'oferir un casal complementari com en el cas de Girona, s'ha optat per continuar amb el programa habitual. Aquest projecte és el més estés a les comarques gironines i actualment es pot trobar en 21 poblacions diferents.

A més a més del programa SIA també hi ha altres projectes englobats dins de la vessant educativa. El Programa d'Acompanyament a l'Escolaritat (PAE) que dona acompanyament individualitzat i suport a alumnes escolaritzats en cursos d'educació secundària obligatòria, o bé el projecte Pigmalió que es dedica a la integració escolar a través de la pràctica de l'esport.

Campanya escolar

A només dues setmanes d'entrar a ple mes de setembre també s'ha començat ja a parlar de la no tant llunyana "tornada al cole". Enguany l'Associació Càritas ha organitzat una campanya de donacions amb la Cooperativa Abacus per tal de recollir materials pe r a qui més ho necessita. Els compradors interessats tindràn la possibilitat de col·laborar amb vals de 1€,3€ i 5€ per tal de facilitar material a 400 nens i nenes en situació de vulnerabilitat i que mostren dificultats en el procés d'escolarització. Aquesta campanya arrancarà el proper 20 d'agost i es durà a terme fins al 3 d'octubre.