El dia 16 d'agost, s'escau el bicentenari del naixement de Don Bosco, de sant Joan Bosco, per bé que ell ho celebrava el dia 15, consagrat a l'Assumpció de Maria al Cel. Don Bosco, prevere, fou l'impulsor i el motor d'una gran tasca educativa i pastoral amb els joves més abandonats dels suburbis de la ciutat italiana de Torí. Ho va fer a partir d'una institució amb un estil pedagògic propi: l'oratori festiu. Tenia una personalitat que el feia molt atractiu per als joves, i un estil molt personal d'educar. Fundà, perquè col·laboressin amb ell i continuessin la missió, els Salesians (societat de sant Francesc de Sales) i les Filles de Maria Auxiliadora. Don Bosco viatjà a Barcelona els mesos d'abril i maig de 1886 per visitar especialment els tallers salesians de Sarrià, que havien iniciat la seva activitat feia uns dos anys. Tanmateix, Don Bosco també s'hostatjà a Girona, a Casa Carles, ara la seu central del nostre bisbat, quan retornava a Torí. El visità el bisbe de Girona, en aquell moment el bisbe Tomàs

Sivilla i Gener. No fou una estada sense consequ?ències, ja que, malgrat les poques hores que durà, les llavors sembrades molt aviat donaren fruit, que ha continuat fins avui.

En el barri de Pedret s'inicià un oratori festiu que es convertiria en un internat amb escola agrícola i escola normal. Es va inaugurar el santuari de Maria Auxiliadora ?l'any 1901. Aquella escola es convertí en seminari, noviciat, filosofat i seminari menor Salesià fins al 1977. A partir d'aquell any resta a Girona una petita comunitat salesiana que des de 1980 assumeix la responsabilitat pastoral de Santa Eugènia amb una atenció especial als joves que tenen més dificultats. M'han impressionat alguns consells i pautes que he trobat en cartes i escrits de Don Bosco, que ofereixen un tast de la seva personalitat i del seu mètode profundament evangèlic, a semblança de Crist, Bon Pastor.

- "Jo sempre he treballat amb amor".

- "Quantes vegades m'he hagut de convèncer d'aquesta gran veritat: més fàcil és enfurismar-se que tolerar, més fàcil és amenaçar el jovenet que no pas persuadir-lo"[...] (Extret del full parroquial).