L'obra "La perruquera" de Pablo Picasso torna a França 14 anys després

El quadre, que va desaparèixer del Pompidou, va ser recuperat l'any passat a Nova Jersey amb una etiqueta que deia "artesania, 37 dòlars"

17.08.2015 | 07:23
El quadre "La coiffeuse" està valorat en 13,5 milions d´euros.

El quadre La coiffeuse (La perruquera) del Pablo Picasso va posar ahir rumb de tornada al museu de París (França) del qual va desaparèixer fa 14 anys, després d'haver estat recuperat el desembre de 2014 en un vaixell a Nova Jersey ( Estats Units), amb una etiqueta que deia "artesania, 37 dòlars". En realitat, l'obra, d'estil cubista i que data de 1911, està valorada en 15 milions de dòlars (13,5 milions d'euros) i és "una peça única" destinada a tornar al Centre Pompidou de París, d'on va desaparèixer el 2001, va destacar l'ambaixador de França davant Estats Units, Frédéric Doré.
L'ambaixada de França a Washington va ser l'escenari triat per a formalitzar la devolució del quadre i mostrar davant els mitjans de comunicació una obra, que va ser contemplada per última vegada el 1998 a Munic (Alemanya), des d'on va tornar a París per ser guardada en els magatzems del museu, dels quals va ser robada.
Els encarregats del Pompidou es van adonar que l'obra, un oli sobre llenç de 33 per 46 centímetres, havia desaparegut quan, el 2001, van rebre una petició d'una institució que la volia exposar i no van poder localitzar-la entre els seus arxius.
Al desembre de 2014, el quadre va arribar a la localitat nord-americana de Newark (Nova Jersey) en un vaixell procedent de Bèlgica amb una etiqueta en la qual es podia llegir "Joyeux Noel" (Bon Nadal, en francès) i en la qual s'assegurava que el contingut era una peça d'artesania amb un valor de 37 dòlars (33,2 euros). Els agents de duanes van examinar el paquet i van descobrir l'obra d'art, que va passar al Departament de Seguretat Nacional, el DHS.
"És un honor poder tornar aquesta obra tan significativa", va destacar la directora del Servei d'Immigració i Control de Duanes (ICE), Sarah Saldaña, que va presidir la cerimònia i va considerar la recuperació i devolució de peces d'art robades com una "prioritat significativa" per la seva divisió. "Picasso és part de la història de l'art, de la història del món", va considerar Saldaña en declaracions a Efe després de la cerimònia.
Els detalls sobre qui va robar La perruquera i on ha estat amagat el quadre durant aquests últims 14 anys encara són un misteri, ja que el Departament de Justícia dels Estats Units no vol oferir dades de la investigació, encara oberta i de la qual no es coneixen sospitosos.
La Justícia dels Estats Units va haver d'adquirir la propietat legal de l'obra mitjançant un procés de confiscació per la via civil per poder tornar a França l'obra pintada per Picasso el 1911, quan el pintor desenvolupava les seves figures cubistes al París més bohemi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema