La Unesco ha concedit al jaciment d'Atapuerca la catalogació d'indret de valor universal excepcional, que és el reconeixement màxim que pot aconseguir un bé que ja estava considerat Patrimoni de la Humanitat des de l'any 2000. Segons informava ahir el Diario de Burgos i va confirmar a Efe el secretari de la Fundació Atapuerca, d'on l'arqueòleg gironí Eudald Carbonell n'és vicepresident, José María Rodríguez Ponga, la decisió va ser presa setmanes enrere en la reunió que el Comitè de Patrimoni Mundial va celebrar a la ciutat alemanya de Bonn i es va basar en les característiques úniques del jaciment arqueològic i en la importància del projecte científic i divulgatiu al voltant de les troballes de fòssils dels homínids més antics d'Europa.

En declaracions a l'agència Efe, Rodríguez Ponga va explicar que els béns declarats Patrimoni de la Humanitat abans de 2005 no tenien obligació de presentar un informe amb el detall dels elements que justifiquen el seu valor universal, que és el que ha fet el Govern amb l'ajuda de la Junta de Castella i Lleó i el que ha merescut la nova declaració.

En la seva opinió, la principal novetat en declarar a Atapuerca com a lloc de valor universal excepcional és que s'incorporen a la declaració no només els jaciments, sinó tot el sistema "Atapuerca, cultura de la humanitat", que engloba la pròpia fundació i a les infraestructures que donen suport als jaciments, inclòs el Museu de l'Evolució Humana.

Per a Rodríguez Ponga, la nova declaració concedida per la Unesco i la inclusió del sistema Atapuerca com a "eina singular vinculada als jaciments" i dissenyada per la Junta de Castella i Lleó, avala la bona actuació de les administracions pel que fa a Atapuerca.

La declaració suposa un esglaó més en el rang de protecció dels jaciments, que es posen al dia sobre les normes que actualment regeixen per als béns que són destacats com a Patrimoni de la Humanitat.

Després de la petició feta pel Govern espanyol, a la reunió de Bonn, a més d'Atapuerca, s'ha aprovat la nominació d'indret excepcional de valor universal per a quatre llocs: el paisatge cultural d'Aranjuez, el conjunt arqueològic de Tàrraco, el Parc Nacional de Garajonay (illes Canàries) i l'art rupestre del denominat Arc Mediterrani de la península Ibèrica.

En el cas dels jaciments burgalesos, la protecció abasta gairebé 285.000 hectàrees, l'organisme internacional considera que Atapuerca proporciona "un testimoni únic de l'origen i l'evolució tant de la civilització humana existent com d'altres cultures que han desaparegut".

Les coves d'Atapuerca segueixen sent un dels indrets més visitats d'Espanya, tot i que es mantenen certes restriccions per tal de preservar intactes les seves pintures. Actualment també s'hi segueixen realitzant diversos treballs que segueixen aportant noves informacions sobre l'origen de l'home.