El divendres l'actriu i dobladora Mercè Montalà va donar el tret de sortida de les populars festes de Gràcia, que duraran una setmana, fins al divendres, 21 d'agost. Les festes són obligades en l'agenda de molts barcelonins -i de cada cop més turistes- i representen un símbol del patrimoni de la ciutat. Aquest any, però, l'esdeveniment té un punt gironí, ja que el dis?seny del cartell és de l'arquitecta i dissenyadora figuerenca Marta Cos Roig, que va guanyar la 22a edició del Concurs de Cartells de la Festa Major de Gràcia.

"Va ser quasi com una aposta", respon la Marta a la pregunta de per què es va presentar al concurs. En una entrevista amb els organitzadors de la festa major, la veïna de l'Alt Empordà explica que va estar vivint uns anys al barri de Gràcia amb la seva germana i precisament ella la va empènyer a apuntar-se al certamen. Tot i així, no era la primera vegada que es presentava en un concurs d'aquest tipus. De fet, això de gua?nyar premis no li ve de nou, a la Marta, que també va guanyar el concurs de cartells de l'Embarraca't de Figueres.

I és que a Cos, l'interès pel disseny li ve de lluny. Després d'estudiar arquitectura, va fer un postgrau en disseny d'interiors i assegura que sempre li ha agradat la fotografia i el disseny gràfic. "Crec que és un món molt ampli i m'agrada formar-me en diferents àmbits quan puc. Crec que és molt enriquidor", assenyala. Ara, el fet d'haver guanyat aquest certamen, omple de satisfacció l'artista, que afirma estar "molt contenta perquè és un concurs on es presenta molta gent i amb molt de nivell".

Una tècnica original

A diferència d'altres edicions, el cartell d'enguany deixa enrere el disseny amb ordinador i aposta pel treball "fet amb les mans", que, segons Cos, "dóna molta personalitat al projecte". Basant-se en la construcció de volums, l'arquitecta posa èmfasi a les lletres que componen la imatge GRÀCIA! i reconeix la dedicació dels veïns de la Vila per guarnir els carrers. "Volia mostrar la gran feina i esforç de la gent amb un homenatge a petita escala construint guarnits minúsculs", explica l'artista.

Cada lletra és un espai diferent i recull alguna de les temàtiques més recurrents dels carrers. Des del blau del fons marí, als colors càlids del desert, passant per l'ambientació festiva o la immensitat de l'espai. Les decoracions més mítiques que alguna vegada han vestit els carrers de la vila tenen el seu lloc en el cartell guanyador.

Aquest 2015, la decoració també transforma els carrers en llocs màgics, malgrat la pluja. Avions, un circ, obrers de la construcció, plantes carnívores o les quatre estacions de Vivaldi són només algunes de les temàtiques que decoraran els carrers fins al divendres. D'altra banda, el programa de la Festa Major de Gràcia està ple d'activitats populars com les cercaviles, tallers infantils o diades castelleres; així com concerts de tots els estils entre els quals destaquen les versions de Joan Colomo i la Radiofórmula, el rock progressiu del trio barceloní Cuzo o la rumba catalana de La Troba Kung-Fú.