La Universitat de Barcelona (UB) repeteix per segon any consecutiu la seva presència en el llistat de les 200 millors universitats del món. Es tracta de l'únic centre de l'Estat espanyol entre aquest segment de la classificació que elabora l'Academic Ranking of World Universities (ARWU). El també conegut com a "Rànquing Xangai" situa la UB entre la posició 151 i 200 i la manté entre els 75 millors centres del món en l'àmbit de la Medicina. En total, hi ha 13 centres de l'Estat que es troben en el Top 500 universitari. A Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) puja de categoria i se situa, juntament amb l'Autònoma de Barcelona (UAB), entre les posicions 201-300. La Politècnica de Catalunya (UPC), per la seva banda, s'inclou de nou i es col·loca en el segment 401-500.

El podi de la classificació és per a les universitat dels Estats Units. Harvard continua sent la número u del món per tretzè any consecutiu. La segueixen Stanford, l'Institut Tecnològic de Massa?chussetts (MIT) i Califòrnia Berkeley. A la cinquena posició hi ha la primera universitat europea, l'anglesa Cambrigde.

Per elaborar la classificació es tenen en compte sis paràmetres de qualitat. D'una banda, el nombre de premis rellevants que ha obtingut l'alumnat i el professorat de les universitats. D'altra, els investigadors més citats en les 21 àrees de recerca que determina el Thomson ISI (Institut per a la Informació Científica). També es valoren els articles publicats a Natures Sicences i els registrats al Science Citation Index-Exàmded (SCIE); així com els del Sociacl Science Citation Index (SSCI). Finalment, l'eficiència acadèmica en funció de les dimensions de la institució.

L'Academic Ranking of World Universities es va publicar per primera vegada el 2003 i s'actualitza anualment. La Universitat Jiao Tong qualifica més de 1.200 universitats a l'any i publica les 500 millors a la seva web. El rànquing també estableix diferents àmbits: Ciències Naturals i Matemàtiques, Enginyeria/Tecnologia i Informàtica, Ciències de la Vida i Agrícoles, Medicina Clínica i Farmàcia i Ciències Socials.