Familiars i amics del món de la literatura i la cultura van acomiadar ahir, en un ambient d'intimitat, l'escriptor Rafael Chirbes, mort dissabte als 66 anys després d'una greu malaltia, amb un acte-homenatge en què es va recordar la seva obra amb la lectura de paràgrafs de la seva novel·la En la orilla. La capella ardent en honor de Chirbes, Premi Nacional de Narrativa i de la Crítica, entre altres guardons, es va instal·lar al tanatori de la Marina Alta de Dénia (Alacant), lloc fins al qual dissabte a la nit van ser traslladades les seves restes mortals després de morir en un domicili familiar de la seva localitat natal, Tavernes de la Valldigna (València).

L'escriptora i directora general de Cultura de la Generalitat valenciana, Carmen Amoraga, el secretari autonòmic de l'àrea, Albert Girona, o els novel·listes Alfons Cervera i José Luis Ferris van ser algunes de les personalitats que va voler donar el seu últim adéu a Chirbes i el condol als seus familiars.

Amoraga, que va ser finalista del premi Planeta el 2010 i guanyadora del Nadal el 2014, va destacar que, gràcies a la seva obra, Chirbes "mai morirà". La política i també escriptora va definir Chirbes com un home "molt avançat, literàriament, tècnicament i estilísticament" a la seva època, però també una persona "molt autèntica". Va valorar així mateix la seva tasca crítica amb la societat actual, ja que amb el seu llibre Crematorio vadenunciar "la bombolla de la construcció i la corrupció abans fins i tot que explotés".

Retrat de la societat

Chirbes va ser novel·lista i periodista, va treballar com a crític literari, articulista de viatges i professor. El 1988 va quedar finalista del Premi Herralde amb la novel·la Mimoun i des de llavors es va guanyar l'admiració dels lectors. El 1996 va escriure la novel·la La larga marcha, amb la qual va començar la seva trilogia sobre la societat espanyola que arriba fins a la Transició i que va seguir el 2007 parlant sobre l'Espanya de la crisi i la bombolla immobiliària amb Crematorio i la corrupció a En la orilla, la seva última novel·la.