El conjunt de Sant Pere de Rodes estrena un nou recorregut

Una nova senyalització i uns nous plafons interpretatius canvien el concepte de la visita

19.08.2015 | 07:21
El conjunt monumental ja disposa de nous plafons informatius en català, castellà, anglès i francès.

Amb l'objectiu d'enriquir el concepte de la visita i per mostrar en un únic espai els tres elements principals d'una societat medieval, s'ha renovat la senyalització del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, situat al cor del Parc Natural de Cap de Creus, al terme municipal del Port de la Selva. La iniciativa s'emmarca en el programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i l'Obra Social la Caixa i ha tingut una inversió de 139.000 euros.

A banda de l'emblemàtic monestir, la senyalització engloba ara també el poble de Santa Creu i el castell de Verdera. Els orígens del conjunt monumental se situen a finals del segle IX. Tot i que tradicionalment la visita al conjunt monumental s'ha focalitzat únicament entorn el monestir, deixant de banda Santa Creu i el castell, els vestigis arquitectònics de tot el conjunt constitueixen un exemple únic de l'estructura del poblament medieval i ofereixen.

Segons va informar ahir en un comunicat el Departament de Cultura, a partir d'ara hi ha la possibilitat de descobrir en un mateix indret els espais representatius dels tres estaments en què es fonamentava la societat medieval: els oratores que pregaven, els bellatores que guerrejaven i els laboratores que treballaven. La valoració conjunta d'aquests tres elements permetrà superar el discurs fins ara vigent, centrat únicament en l'arquitectura i l'art romànic monàstic, per vertebrar un discurs més suggeridor i coherent.

La nova senyalització, que es presenta en quatre idiomes -català, castellà, anglès i francès-, i es planteja en tres nivells. Primer, una senyalització de benvinguda i explicativa de l'oferta patrimonial; una senyalització «interpretativa» dels elements més rellevants de cadascun dels tres monuments i del seu excepcional entorn natural i una senyalització «direccional» que facilita l'accés al poble de Santa Creu i al castell de Verdera.

L'origen del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, format pel monestir de Sant Pere, el poble de Santa Creu i el castell de Verdera data de finals del segle IX, en el marc de l'expansió de l'orde monàstica benedictina als comtats catalans impulsada per la monarquia franca. El principal monument és el monestir de Sant Pere, a redós del que prosperaren el castell de Verdera i el poble de Santa Creu.

La recuperació històrica i arquitectònica que porta a terme la Generalitat de Catalunya des de l'any 1986 permet gaudir d'aquest lloc privilegiat que, pel seu entorn natural -al Parc Natural de Cap de Creus-, la seva conservació i singularitat, constitueix un conjunt patrimonial excepcional.

El Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l'Obra Social la Caixa, va signar el 2014 un acord de col·laboració, el programa Patrimoni en Acció, amb l'objectiu de fomentar l'ús i el coneixement del patrimoni cultural català a través de la millora de serveis i la millora dels recursos interpretatius del patrimoni.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema