«Ballar i fer ballar». El leitmotiv de l'Ésdansa, el?Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses (Garrotxa), segueix sent el mateix dels seus inicis, en la 33a edició que arrenca avui, i que s'allargarà fins al proper diumenge 23 d'agost. Seguint la dinàmica dels darrers anys, on l'espectacle es combina amb una àmplia oferta formativa, l'organització del festival ha volgut fer enguany un pas mes, tot duplicant el nombre de tallers. Dels 16 que s'havien organitzat en les darreres edicions, s'ha passat als 34 d'enguany. L'Esdansa't s'ha dividit en dos itineraris diferents: un per a persones sense formació prèvia i un segon per a formadors, adreçat a donar eines per treballar musicalment amb els infants.

Una altra de les novetats per aquesta edició, pel que fa a la vessant formativa, es troba en el + Petit Ésdansa, una iniciativa que, mitjançant jocs tradicionals per als més petits, es vol dirigir específicament a un públic infantil d'entre 3 i 6 anys. Aquesta aposta complementa el Petit Ésdansa, que segueix com en altres anys, sent una de les activitats amb més demanda.

Pel que fa a les expectatives, i segons va explicar ahir el director del festival Jordi Fosas durant l'acte de presentació que va tenir lloc a la Casa Solterra de Girona, l'organització espera mantenir la xifra de 9.000 espectadors de l'any passat. Per fer-ho possible, el festival comptarà amb prop de 200 voluntaris que, segons Fosas, són indispensables per aconseguir l'èxit. En total s'han programat un total de 25 activitats que aniran a càrrec de 19 companyies i formadors.

Des dels cinc continents

Organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, l'Ésdansa comptarà amb representants, en aquesta edició, dels cinc continents. Camanuga (Cuba), Te Whanau a Apanui (Nova Zelanda) - que divendres a la mitjanit oferiran un típic ritual maorí al Clot de l'Infern-, Timor Furak (Timor Oriental), Soweto Thabisong (Sud-Àfrica), Li Gai Farandoulaire (França), Ivouchka (Rússia) i Absolutely Lelgless (Irlanda) -que presentaran una Festa Céilidh- seran les companyies internacionals que passaran aquests dies al municipi garrotxí, per apropar al públic la seva cultura. A nivell nacional, el festival acollirà la preestrena de Camí a la festa de l'Esbart Sant Martí de Barcelona i l'actuació del Grupo de Jota Uruel, de Jaca.

Altres novetats destacades d'aquesta edició de l'Ésdansa són l'estrena d'un servei de bus gratuït d'anada i tornada entre les Preses i Olot, per tots els qui tinguin entrada per un espectacle o un sistema d'entrades numerades per als espectacles que vol evitar les cues que es formaven habitualment.