La Universitat de Girona va presentar al departament competent en matèria d'universitats, la sol·licitud d'adscripció de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), del qual és titular la fundació del mateix nom, com a institut universitari de recerca, a aquesta Universitat, juntament amb la memòria corresponent. El DOGC ha publicat aquest mes d'agost l'ordre on s'aprova oficialment l'adscripció sol·licitada.

Creat el 2006, l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) té per objecte identificar i promoure la recerca i la innovació en l'àmbit del patrimoni cultural, mitjançant l'impuls de la més estreta interrelació entre la recerca bàsica, l'aplicada i el mercat, per tal d'assolir l'excel·lència en aquest àmbit i esdevenir un centre de referència.

L'institució, que presideix Joaquim Nadal, realitza una tasca que parteix de l'idea de atorgar al patrimoni cultural una dimensió universal, per fixar-se tant en el patrimoni material com en el patrimoni immaterial i seguint les directrius de la Unesco en aquesta matèria i de tots els organismes internacionals entre d'altres l'ICOM.

Amb seu a Girona i vocació de cooperació institucional amb tots els centres de recerca i les institucions acadèmiques de Catalunya i internacionals l'ICRPC, amb una línia de publicacions pròpia, vol ser present de forma activa en la definició del discurs bàsic sobre patrimoni cultural, entès com una peça essencial de la dimensió cultural i històrica de Catalunya.

Amb tot això, l'ICRPC vol ser un centre de referència en el camp de la recerca en patrimoni cultural a través del treball científic basat en criteris d'excel·lència. Una tasca que serà més àgil després de poder ser adscrita a la UdG.