L'organització del festival Rototom Sunsplash ha convidat de nou el cantant jueu Matisyahu a actuar el proper dissabte 22 d'agost després d'haver anul·lat la seva actuació, per una campanya de «boicot», i va demanar disculpes després de reconèixer la seva «equivocació». En un comunicat, el festival va anunciar la seva rectificació després d'una onada de reaccions de condemna contra la cancel·lació d'aquesta actuació, que es va produir arran d'una campanya iniciada per l'organització Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel.

La suspensió de l'actuació de Matisyahu es va produir el passat dissabte 15, després que cinc artistes se sumessin a la campanya de «boicot» iniciada per BDS i amenacessin amb no actuar si es mantenia en cartell l'artista nord-americà. Des d'aquest moment, nombroses organitzacions espanyoles i internacionals es van pronunciar en contra de la decisió. El mateix músic va manifestar haver patit una «pressió ofensiva i espantosa» en haver estat requerit pel festival perquè es pronunciés públicament sobre la seva postura sobre el conflicte palestinoisraelià i va assegurar que «cap altre músic» havia estat sotmès a aquestes condicions per actuar.

Els detractors es defensen

Els portaveus de l'organització del boicot a l'artista hebreu van convocar ahir una roda de premsa a València, on van reafirmar els seus arguments contra el cantant, a qui acusen de justificar crims de guerra i de «posar la seva música al servei de la causa sionista i bel·licista de l'exèrcit d'Israel». La BDS va explicar que es van posar en contacte amb la direcció del festival per «informar» sobre «qui era» Matisyahu, i que no són «un lobby amb força per xantatges».

Davant les acusacions de «racistes», van defensar que «la identitat religiosa, ètnica o nacional del cantant és irrellevant» i que la raó per la qual no s'ha demanat una declaració sobre Drets Humans a altres participants és perquè no tenen «constància que hagin justificat crims», com Matisyahu.