El cinema català mostrarà el seu poder en la secció oficial de la 63 edició del Festival de Sant Sebastià, amb tres propostes molt diferents: una comèdia d'Agustí Villaronga amb gust cubà, un retrat intimista de la paternitat segons Marc Recha i l'acarament interpretatiu de Ricardo Darín i Javier Cámara en el nou de Cesc Gay.

El rey de la Habana, explica Villaronga a Efe, és «una història cubana, rodada a l'Havana i per primera vegada -se'n riu d'ell mateix- no s'inscriu en el drama, sinó que és tot al contrari, una comèdia, plena d'humor, cosa que jo pràcticament no he treballat mai, però és que la pel·lícula ho demanava», afirma. Premi Nacional de Cinematografia i guanyador de dos Goyas, entre molts altres premis, el director mallorquí ha detallat que, per primera vegada, no rodarà en català perquè «no hi havia manera» i ja n'hi va haver prou amb què se'ls entengués en castellà.

Recha, per contra, aposta en Un dia perfecte per volar per destacar el costat més intimista de la seva cinematografia: «És molt especial -indica a Efe-, l'he fet amb el meu fill de sis anys i explico coses que no se solen veure en el cinema».

De la seva banda, Cesc Gay torna als seus orígens a Truman, una cinta amb un repartiment espectacular i una història tan potent com «emotiva i trista», indica el realitzador a Efe, sabedor (i feliç) de l'expectació que ha generat la seva nova pel·lícula després de la coral Una pistola en cada mano, on va treballar per primera vegada amb Ricardo Darín.