Daniel Rabinovich, component del grup còmic-musical argentí Les Luthiers, va morir ahir als 71 anys, després d'haver patit problemes cardíacs en els últims temps, tal com van confirmar als mitjans locals afins a la família. Nascut a Buenos Aires, Daniel Abraham Rabinovich Aratuz va patir el 2012 un preinfart a Uruguai, on presentava un espectacle, i els seus problemes de salut el van apartar parcialment dels escenaris en els últims temps.

Les Luthiers -formació integrada també per Carlos López Puccio, Jorge Maronna, Marcos Mundstock i Carlos Núñez Cortés- tenien previst estrenar properament a Espanya ¡Chist! Antología, l'obra amb la qual celebren els seus 48 anys d'existència. Des de la seva aparició el 1967, Les Luthiers han creat més de 170 obres i la seva trajectòria sobre els escenaris ha estat reconeguda internacionalment amb més de 30 premis.

Amb la seva fórmula d'acudits i música, el grup còmic argentí de més renom internacional va conquistar els escenaris de Llatinoamèrica i va captivar el públic a Espanya, país que consideren com una segona casa. Tant al violí, la guitarra, amb la seva veu o amb qualsevol dels instruments inventats per Les Luthiers, Rabinovich era un pilar fonamental dels guions de les obres.

«Patirem molt la seva pèrdua tenint en compte, a més, que era, des del punt de vista del treball, el tipus més graciós», va expressar el seu company Carlos Núñez Cortés, a l'entrada a la vetlla. Rabinovich es va encarregar, per exemple, de representar Mastropiero, el fictici compositor convertit en un dels personatges més cèlebres del particular «món Les Luthiers». Núñez Cortés el va destacar com un company «increïble», «molt afectuós» i un «descendent directe de Cantinflas». La mort de l'actor va causar un gran impacte a l'Argentina, on Les Luthiers tenen milers de seguidors.