Coincidint amb la mateixa setmana en què arrenca el rodatge de la superproducció nord-americana Joc de Trons, un dels festivals més populars que se celebren a la ciutat complirà la majoria d'edat. El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) inaugurarà demà dimarts a la tarda la seva 15a edició mantenint el creixement sostenible que ja l'ha caracteritzat en els darrers anys. Una companyia local, la Quantus Teatre de Lloret de Mar, serà l'encarregada d'encetar,-lo a partir de les 19h, al Teatre Municipal amb la representació d'una nova adaptació del clàssic Lisístrata, una edició que, pel sol fet de bufar el nombre màgic d'anys, es preveu especial.

Serà un Fitag que novament ha cercat un equilibri en el seu cartell, pel que fa a l'origen de les companyies, 11 de les 26 que presentaran les seves obres entre demà i divendres són de la demarcació de Girona. De la resta, algunes arriben de diversos punts de l'Estat espanyol (Navarra, Cantàbria, Castella la Manxa, Balears, Comunitat Valenciana o Astúries) i d'altres vénen de països d'arreu del món (Romania, Cuba, República Txeca, Israel, Mèxic o Xile). A Girona, els escenaris seran la Sala La Planeta, el Pati de les Magnòlies, el pati de la Casa de Cultura -on se celebrarà novament la reeixida proposta del Fitag de Nit-, el Centre Cívic Barri Vell-Mercadal i el Teatre Municipal.

El festival de teatre no professional torna a exportar enguany la seva programació a la província. En aquesta ocasió, el programa "Fitag als municipis" permetrà gaudir d'algunes de les millors representacions del festival a Figueres, la Jonquera, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres. Segons el director del Fitag, Martí Peraferrer, aquesta iniciativa "ha anat creixent i agafant cos en els últims cinc anys i és per on pot seguir creixent el festival".

"És un projecte a tres bandes. Per un costat, hi ha la implicació del municipi, per l'altre, la del grup de teatre local que ha d'exercir d'amfitrió. Finalment, la companyia acollida", afegeix el màxim responsable del festival. "Es tracta de trencar la normalitat, atès que en altres circumstàncies, seria dificil que un grup estranger passés per un poble com Maçanet de la Selva. I finalment, el més important és la convivència i l'aprenentatge que totes les parts implicades poden extreure de l'experiència".

Projecte consolidat

Arribar a la majoria d'edat suposa, per a molts, el pas virtual al món adult. En el cas del Fitag, aquest aniversari serà una nova demostració de solidesa i projecció. "Dinamitzar el territori, promocionar les companyies de teatre amateur de la demarcació i atorgar-los un segell de qualitat" són, segons Peraferrer, les fites que s'han assolit amb tots aquests anys de festival. Unes arrels fortes i resistents que, a més de seduir el públic, volen "fer bategar" el potent sector del teatre amateur que es fa al territori. Des de l'organització creuen que ja es pot dir que tant els espectadors gironins com els grups participants s'han fet seu el festival.

Com a plats destacats d'aquesta edició, el Fitag ha apostat per crear dos ponts teatrals, en forma de coproducció. D'una banda, la col·laboració entre la Cia. Centro Cultural Jalil Gibran de Puebla (Mèxic) i el Col·lectiu actoral de Girona, que divendres a la tarda representaran l'espectacle de clausura Mazátzin, el hombre venado al Teatre Municipal. De l'altra, una producció que reivindicarà el paper de la dona sobre els escenaris, amb la participació de tres actrius israelianes de Netanya i tres joves catalanes. Les sis intèrprets presentaran Mis mejores amigas, el dimecres a La Planeta.

El Fitag, "un festival popular i gens elitista amb la meitat dels espectacles gratuïts", tal com el defineix Peraferrer, commemorarà enguany el seu pas virtual al món adult apostant novament per la proximitat, el treball, l'aprenentatge i la convivència. La programació es pot consultar a: www.fitag.cat.