L'IVA cultural, l'impost que grava les activitats i produccions culturals i que el Govern de Mariano Rajoy va decidir elevar des del 8 al 21% dins de les mesures per reduir el dèficit, es mantindrà en aquest percentatge, segons ha assegurat el ministre d'Economia, Luis de Guindos. El titular d'Economia ha assenyalat que els trams i gravàmens de l'IVA no es modificaran i ha subratllat que tampoc es canviarà el que afecta la indústria de la cultura.

L'1 de setembre de 2012 va entrar en vigor aquesta polèmica pujada, fins a situar-lo en una taxa que és una de les més altes de la Unió Europea. L'increment de l'IVA no afecta per igual el sector cultural, ja que el cinema, la música en viu, les arts escèniques i les obres d'art van experimentar un increment de 13 punts, del 8 al 21%, mentre que en els llibres impresos es manté el 4%; i en les entrades a museus, exposicions, biblioteques o arxius va pujar dos punts, del 8 al 10%.

No obstant això, i davant les crítiques rebudes, al gener de 2014 el Govern de Rajoy va rebaixar del 21 al 10% l'adquisició d'obres d'art.

L'IVA cultural ha estat objecte de polèmica des de tots els àmbits del sector i també per part dels partits de l'oposició, que apel·len a un impost reduït per a la cultura igual que a Europa.

Aquesta crítica ha estat repetida pel món de la cultura al llarg de la legislatura i Rajoy va estudiar fins i tot al març de 2015 la possibilitat de reduir-lo al 10% des del 21% actual. "Avui no és possible, però no és alguna cosa que es descarti en el futur, sense que per la meva banda sigui prudent aventurar una data", va concloure llavors el president del Govern, que no va dubtar al maig passat a advertir que la rebaixa s'aplicaria si continua l'augment de la recaptació.

La principal crítica dels sectors afectats és que aquest impost redueix el consum de productes i activitats culturals, puix que afecta directament el preu.

El 2013, en complir-se el primer any d'aplicació de la pujada de l'IVA, el sector del cinema i teatre va acusar un descens d'espectadors del 30% i va recaptar un 22% ?menys que l'any anterior, segons dades de la Unió d'Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola.

Així mateix, segons la Federació de Productors Audiovisuals Espanyols (Fapae), només el 2013 es van tancar 141 sales de cinema i 17 complexos cinematogràfics a Espanya. Mentre que la Societat General d'Autors (SGAE) revelava que des de l'aplicació d'aquesta pujada de l'IVA, el nombre de concerts a Espanya s'ha reduït al voltant d'un 2 %, després del tancament de nombroses sales i empreses promotores afectades per la pujada d'impostos.

Per contra, la recaptació de l'Estat derivada de la pujada de l'IVA va augmentar, en aquest mateix període de 2013, en 13,3 milions d'euros, també segons la SGAE.