El XXXIII Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, l'Ésdansa 2015, va finalitzar ahir al vespre amb el Dansajove, en el qual van intervenir Ivouchka, de Rússia; Timor Furak, de Timor Oriental; Li Gai Farandoulaire, de França; i les seccions Escola i Jove de l'Esbart Marboleny, acompanyades del grup Stukat del Bolet.

Les 25 propostes del programa d'aquest any han tingut un total de 9.600 espectadors, una xifra rècord en la història d'Ésdansa. Es dóna la circumstància que per primer cop es va haver de penjar el cartell d'"entrades exhaudires" en un espectacle, el de Dansa internacional d'arrel tradicional del dissabte a la nit. La xifra d'assistents al festival fins i tot hauria pogut ser més alta si la pluja no hagués restat públic al Festacarrer de dia, la cercavila que tot i el mal temps es va celebrar dissabte a la tarda.

La proposta que més gent va ?reu?nir en aquesta edició va ser la representació d'un ritual maorí, a càrrec de la companyia neozelandesa Te Whanau a Apanui. Unes 1.500 persones van desplaçar-se la mitjanit del divendres al Clot de l'Infern, al Parc de Pedra Tosca, per veure l'espectacle.

També va ser de rècord la inscripció als dos tallers. Al de la mainada (Petit Ésdansa) es van cobrir les 620 places disponibles, i al dels adults (Ésdansa'T) s'hi van inscriure 54 persones.

Però al marge de les xifres, els organitzadors remarquen la qualitat dels espectacles, entre ells, Camí a la festa, la nova producció de l'Esbart Sant Martí de Barcelona, de la qual es va fer la preestrena a les Preses.

El director d'Ésdansa, Jordi Fosas, considera que el festival s'ha consolidat com el referent al nostre país per a les persones i entitats vinculades amb la dansa d'arrel tradicional, no només per la qualitat dels espectacles sinó pel nivell dels experts que van participar en el vessant formatiu, és a dir, als tallers, a les xerrades Parlem de... i a les tertúlies El cafè de l'Ésdansa'T. "Ésdansa és el punt de trobada per analitzar el present i parlar del futur del sector", va manifestar Fosas. L'organització va destacar també la importància que té per al festival la col·laboració dels 200 voluntaris que hi van treballar, així com la implicació d'institucions i empreses.