Walt Disney i Salvador Dalí es van professar admiració mútua i van establir una amistat que va sobreviure al pas del temps i fins i tot a una col·laboració cinematogràfica fallida, segons reflecteix una exposició a la ciutat de San Francisco, als Estats Units. Disney i Dalí: Arquitectes de la imaginació explora la relació entre dos dels grans innovadors artístics del segle XX en una mostra inaugurada aquest estiu i que es pot visitar fins al gener de l'any vinent al Museu de la Família Walt Disney a San Francisco.

Les seves vides van arrencar a principis del segle XX, la de Disney, a Chicago (EUA), el 5 de desembre de 1901, i la de Dalí, a Figueres, l'11 de maig del 1904. Tots dos van tenir pares dominants i poc expressius i mares profundament afectuoses. Els unia, també, un optimisme indestructible, que els va impulsar sempre cap endavant.

Les carreres del famós productor de pel·lícules d'animació Disney i del pintor surrealista es van creuar per primera vegada al Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) el 1936. Aquell any, el MOMA va acollir diverses obres de Dalí en l'exposició Art Fantàstic, Dadaisme, Surrealisme, així com mostres del curtmetratge d'animació de Disney Three little wolves. Uns anys després, el 1944, va començar l'intercanvi epistolar entre Disney i Dalí, que es va traslladar a viure als EUA en els anys que van precedir l'esclat de la II Guerra Mundial. Tots dos professen, en les seves cartes, admiració mútua.

El comissari de l'exposició Disney i Dalí: Arquitectes de la Imaginació, Ted Nicolaou, considera que aquesta correspondència és una finestra a la personalitat de tots dos creadors. "Dalí mostra una gran calidesa humana en aquestes cartes molt allunyada de la imatge de persona distant o geni boig que projectava el seu personatge públic", explica Nicolaou, que comenta, per exemple, l'afectuosa invitació que Dalí fa a Disney perquè vagi a pescar amb ell crancs de riu al Riu Carmel (Califòrnia). "Tots dos van créixer en localitats petites, en contacte amb la natura, i apreciaven la vida de camp", diu Nicolau. La família de Disney es va traslladar a una granja a Marceline, una petita localitat de l'estat de Missouri, al cor dels EUA, quan aquest tenia cinc anys, mentre que Dalí va passar la seva infància a Figueres i a Cadaqués.

Dalí i Disney es coneixerien finalment en persona en una festa a la meca cinematogràfica de Hollywood el 1945. Un any després van començar a col·laborar en la pel·lícula animada Destino. La col·laboració no va resultar fructífera i va acabar vuit mesos després de començar. "Tenien punts de vista diferents sobre com explicar una història", apunta el comissari de l'exposició, que afegeix que Disney convidava sempre els seus animadors a desenvolupar personatges sòlids, a insuflar personalitat en les creacions animades. "A Dalí no li importaven els personatges. Per a ell les històries no eren narratives que començaven en el punt A continuaven en B i C. Per a ell una història era una successió d'imatges com si fossin somnis", indica Nicolaou.

Dalí i Disney van abordar la possibilitat de col·laborar en una versió animada d'El Quixot, cosa que no va arribar a succeir. El contratemps amb Destino va posar a prova la seva amistat, però no va destruir-la. El 1957, anys després del retorn de Dalí i la seva dona, Gala, a Espanya; Disney i la seva dona, Lilian, anirien a visitar-los a Port-lligat.

Destino va veure la llum el 2003, 58 anys després de ser concebuda, gràcies a un nebot de Disney, que la va rescatar de l'oblit i va acabar la feina incompleta.

Per a la resta, Nicolaou espera que la mostra permeti als visitants descobrir que Disney, un pioner de l'animació, va ser molt més que el creador de contes de fades i el ratolí Mickey Mouse. "Espero que apreciïn la vessant experimental que tenia Disney, a qui li agradava crear obres experimentals i art d'avantguarda", va dir el comissari.

Pel que fa a Dalí, el comissari fa notar que l'exposició mostra un artista "seriós i disciplinat" que va molt més enllà de l'home graciós i excèntric amb el qual se l'associa.

La mostra interactiva inclou pintures originals de Dalí, dibuixos, imatges cinematogràfiques d'arxiu, fotografies i el suport d'àudio narrat per l'actriu Sigourney Weaver, al qual els visitants al museu accedeixen mitjançant una aplicació que poden descarregar-se als seus telèfons mòbils.