El vicepresident de l'Associació d'Empreses Teatrals de Catalunya (ADETCA), Toni Albadalejo, va manifestar ahir la seva «esperança en el fet que el pròxim Govern d'Espanya tingui la sensibilitat cultural per posar l'IVA que es mereix el nostre públic». L'IVA cultural espanyol actual és del 21%, «a diferència de la mitjana del 6% de tot Europa», va explicar Albadalejo. Com cada any, ADETCA, associació que reuneix 45 teatres de Barcelona i de la resta de Catalunya, presenta a Barcelona la programació teatral de la temporada que ve amb una gala titulada Catalunya aixeca el teló, que se celebrarà el pròxim 7 de setembre en el Gran Teatre del Liceu.

La gala que obre la temporada teatral 2015/2016 estarà presentada pels actors Bruno Oro i Clara Segura i comptarà amb la participació de les companyies de teatre i musicals de la temporada. Serà una gala de 70 minuts, dirigida per Elisenda Roca, en què participaran actors, directors, productors, escenògrafs, sales petites, circ, dansa, màgia o músic hall, entre d'altres.

Acusacions del PSOE al PP

Amb relació a l'IVA cultural, el secretari de Cultura del PSOE, Ibán García, va acusar ahir el PP de fer un «joc infame» amb l'IVA aplicat a la cultura i sobre «la necessitat de corregir una decisió desastrosa». En un comunicat, García va assegurar que després que la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, digués que la baixada de l'IVA cultural estava «a sobre de la taula», va ser «desautoritzada precipitadament» pel ministre d'Economia, Luis de Guindos. «El més greu no és només el lamentable espectacle de descoordinació i incoherències dels conservadors, sinó el reflex del càstig a què se sotmet la cultura a Espanya per part del Govern del PP» va criticar García.