Va començar com una proposta organitzada a l'ombra del Visa pour l'Image i s'ha convertit en una extensió amb vida pròpia. Des d'aquest pròxim dissabte i fins al 12 de setembre, la ciutat de Perpinya serà escenari de la vintena edició del Festival?Off de Fotoreportatge, una proposta que exhibirà els treballs de 84 fotògrafs amateurs en un total de 70 establiments, com comerços, cafeteries, galeries i bancs.

Per estrènyer els forts llaços que ja uneixen la cita fotogràfica que es porta a terme a la ciutat del sud de França i les comarques gironines, els organitzadors de l'Off Festival van voler celebrar aquest aniversari tot presentant a la ciutat de Girona l'edició d'enguany. Ho van fer ahir a la seu del?Col·legi de Periodistes de Girona amb un acte que va comptar amb l'assistència de Jean Caseilles i Aminda Queralt, en representació del festival, Brice Lafontaine, adjunt al batlle de Perpinyà i Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

A diferència del Visa pour l'Image que se celebra durant les mateixes dates, el festival Off mostra una fotografies «més poètiques i domèstiques, que no marquen tant la cruesa que es viu informativament en l'àmbit internacional», segons va explicar Puigbert. No obstant això, la representació catalana al festival serà la més baixa de la seva història, tot i que hi serà present. Per la seva banda, Caseillas va remarcar que l'Off d'aquest any compta novament amb una important presència catalana que, tot i no exposar de forma individual, sí que ho fa mitjançant les diverses exposicions col·lectives.

En concret, i segons va detallar Puigbert, la presència catalana a l'Off es podrà trobar a la?Casa de la?Generalitat, amb una mostra de la iniciativa Clic '15, que s'apropa a mitjançant la fotografia i l'audiovisual als problemes socials actuals i que està organitzada per la Generalitat de Catalunya i l'Associació Diomira. En clau gironina, l'exposició Polvorins, on el gironí Carles Palacio presenta una mirada profunda a la vida de la comunitat gitana al barri de les Pedreres, al carrer del Disseminat dels Caputxins de Girona, es podrà visitar a la Médiathèque Emile Zola.

Altres espais que acolliran obra catalana són la Salle Paul Alduy - Hôtel de Ville, amb la mostra col·lectiva El carrer en moviment, on s'exhibiran els treballs dels alumnes de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i el Centre del Mon, on s'hi podrà veure Tossudament... Relat del procés català, amb treballs de Jordi Ribot i Joan Castro, de l'agència gironina de fotonotícies Iconna. Aquesta exposició, que també es pot veure al Palau Robert de Barcelona, reflecteix amb imatges i audiovisuals, les cinc grans mobilitzacions sobiranistes que s'han portat a terme en els darrers cinc anys a Catalunya.

El Visa aposta pel realisme

Reivindicant la veritat que aporten les fotografies enfront d'allò que publiquen alguns dels grans mitjans de comunicació, el Visa pour l'Image obrirà dissabte vinent la seva 27a edició. Segons va informar ahir l'organització, el festival ha rebut enguany la xifra rècord de 4.500 propostes, de les quals s'han seleccionat un total de 24. La cara més crua de l'actualitat tornarà a quedar clarament reflectida a través d'una imatges que mostraran la realitat de conflictes bèl·lics com el de Síria, epidèmies com la de l'Ebola, i drames com els desnonaments o la immigració. Tanmateix, per al pròxim 2016, l'organització del festival té previst obrir el Centre Internacional de Fotoperiodisme. Es tractarà d'un edifici que acollirà fons de professionals i organitzarà exposicions itinerants durant tot l'any.

D'altra banda, sobre la polèmica generada per l'anunci de no exhibir enguany les guanyadores del World Press Photo, després que el prestigiós premi retirés un guardó a Giovanni Troilo per frau, els responsables del certamen de fotografia creuen que tot i ser una decisió «dolorosa», el 50% del sector els dóna suport.