La Universitat de Girona (UdG) convocarà a l'octubre un programa d'ajudes destinades a contribuir econòmicament durant tres anys en els projectes dels grups de recerca que treballen a la universitat. Gràcies a diverses actuacions de racionalització de la despesa, el rectorat ha aconseguit reunir 5 milions d'euros per destinar-los a aquesta finalitat. El rector de la UdG, Sergi Bonet, va destacar ahir que la convocatòria es distingeix de les ajudes que convoca el Ministeri, la Generalitat o la Unió Europea. Habitualment, en aquests programes destinats a la recerca els diners es reparteixen entre els projectes que se seleccionen perquè es considera que són els millors. «Aquestes convocatòries premien l'excel·lència però des del punt de vista de millorar les habilitats i competències dels investigadors és una estratègia equivocada perquè exclou molts grups de recerca», va criticar.

Per això, la UdG opta per repartir els 5 milions d'euros entre tots els grups de recerca que es presentin a la convocatòria, però amb condicions. Segons explicava Bonet, cada grup de recerca -a la UdG n'hi ha més d'un centenar d'àmbits diversos- haurà de presentar un informe on es detalli quins objectius vol assolir i en quines competències vol millorar. La UdG designarà un comitè extern que avaluarà anualment si els objectius marcats pels mateixos investigadors s'estan complint. Si és així, mantindran la subvenció; en cas contrari, perdran l'ajuda. Tots els projectes rebran exactament els mateixos diners, tot i que s'introduiran algunes variables.

Segons remarcava el rector, els projectes dels àmbits científics tindran dotacions més elevades perquè requereixen d'aparells i material que els d'àmbits socials i humanístics no necessiten. A més, també es tindrà en compte el nombre d'investigadors que hi ha a cada grup de recerca a l'hora de fixar la quantia d'ajuts.