«Som mediterranis», a Torroella

28.08.2015 | 07:21
El grup Montgrí Dansa participarà demà dissabte de l´espectacle «Som del Mediterrani».

Demà dissabte a la nit, a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí, s'oferirà l'espectacle Som del Mediterrani, a càrrec del Grup Montgrí Dansa, de Torroella de Montgrí i la Cobla Mil·lenària de Perpinyà. Som del Mediterrani és un espectacle de música i dansa dels Països Catalans.
Un cop més, l'Empordà i el Rosselló s'uneixen en un espectacle català d'arrel tradicional, innovador i ambiciós.
«Som mediterranis s'inspira en l'herència cultural de la Mediterrània, bressol de diferents civilitzacions que han forjat les nostres arrels. Tot plegat és una finestra oberta al territori des de la qual podem imaginar el futur cap a un món inèdit que es nodreix d'una història, d'unes aportacions diverses que ens desvetllen tota la riquesa dels Països Catalans», segons ens ha comentat Jaume Nonell.
Es tracta d'una visió de danses dels Països Catalans, presentant balls característics de Catalunya, Catalunya Nord, País Valencià i les Illes Balears.
Són en total 8 temes diferents:
Faràndula, de la Catalunya Nord. Arabesc del País Valencià. Galop de panderetes. També del País Valencià, concretament de Castelló de la Plana. Contrapàs i Sardana curta, de Catalunya, Aires mallorquins de les Illes, Festa de Sant Joan a Torroella de Montgrí, Jota de la pobla Massaluca. de la Terra Alta (Catalunya) i Moritxol, del País Valencià i cantada per Laura Coll.
Aplec de peralada
Ja arriba al 43è. Aplec de la sardana la població de Peralada, en aquell primer any i en els posteriors cal anotar la figura de Pere Pallé, recentment traspassat que fou l'ànima i l'animador de l'aplec.
Peralada té una importància cabdal dins la història de la sardana. El 1890 es fundà la cobla La Principal de Peralada amb deixebles de l'escola del castell que patrocinaven llurs propietaris els Rocabertí. El primer director fou Josep Serra i junt amb el seu germà Miquel donaren una qualitat musical a la cobla molt remarcable. També cal destacar el fill de Josep Serra, Joaquim Serra Corominas, un dels més notables compositors de música de cobla.
Diumenge, al meravellosos Jardins del Castell s'hi celebrarà l'Aplec, que amb sessions de matí i tarda es desenvoluparà amb la participació musical de les cobles: Ciutat de Girona, Mediterrània i Bisbal Jove. El cartell és obra de l'artista local, Josep Sanllehy.

aplec DEl far
Emmanllevant els mots d'Alexandre Cuellar anotem: «El Far és com una proa de vaixell gegantí, damunt un mar immens de terres disperses. Una proa formada per penya-segats tallats verticalment sobre l'abim de 123 m. d'altitud. Cada darrer diumenge d'agost se celebra l'Aplec. El Far pertany al bisbat de Vic, però roman dins el pobla de Susqueda (La Selva).
Per anar-hi cal agafar la carretera que va d'Olot a Vic, fins al coll de Condreu i allà trencà a l'esquerra. Dins una capella amb la imatge de la Verge que amamanta al seu fill, Jesús. Hi ha també restaurant i hostatgeria. A l'estiu molta gent hi sojorna uns dies, en la nostra darrera visita fa ben pocs dies, hi conversarem amb el saltenc Salvador Suñér i la seva família.
Diumenge, doncs celebren, com cada any l'Aplec, amb una missa, un concert, res del rosari, jocs de cucanya i a 2/4 de 5 de la tarda, una audició de sardanes amb la cobla Genisenca.

FESTA?de lliurona
Pertany al poble d'Albanyà, però està situat en els paratges de l'Alta Garrotxa, sota del Bassegoda. Havia estat molt habitat el poble, fins i tot, els anys 40-60 tenien escola pròpia, però en els anys 60 les cases anaren quedant buides, pràcticament marxà tothom, avui hi viu algú. Per la Festa del Roser que s'escau aquest diumenge, el Pla de la Pinosa del Caritg, s'omple de de gent de tota la rodalia. Alguns són antics residents, altres, amics de la contrada, molts hi van per assaborir la bellesa de d'indret i passar una jornada joliua.
De bon matí esmorzar per tothom, a les 11 les sardanes, amb la cobla Osona, tot seguit hi haurà la lectura del «pregó» que enguany ha estat encomanat a Montserrat Rocabert Gubern, neboda d'Albert Vila dels Trulls, una gran masia de la població, tot seguit dinar i ball amb en Manelic de la Pera.

Aplec del Santuari
dels Arcs
A la sortida de la població de Santa Pau, direcció Mieres a mà dreta, trobem el trencant que ens porta al Santuari dels Arcs. una capella romànica del segle XI, que ha sofert moltes modificacions i que havia estat parròquia de la població, fins als terratrèmols del segle XV. La tradició popular parla d'un bou i una pastora del mas Platdevall que trobaren la imatge en una cova plena de bardissam, cavitat que tenia la forma d'uns arcs. Actualment es venera una imatge que data del 1940, que substituí una d'anterior desapareguda en la guerra civil. En l'Aplec de diumenge, se celebrarà una missa amb acompanyament d'orquestra, i sardanes matí i tarda amb la cobla La Principal d'Olot.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema