La immigració cap a Europa, la crisi de l'ebola, el terratrèmol del Nepal o els desnonaments a Espanya són alguns dels temes protagonistes dels reportatges fotogràfics que s'exposen a la nova edició del festival Visa pour l'Image, que va arrencar ahir al matí a Perpinyà. L'esdeveniment de fotoperiodisme més important del món es dóna cita des de fa ja gairebé trenta anys a la ciutat francesa i en aquesta ocasió compta amb 3.000 professionals acreditats, 280 agències internacionals que representen 50 països i més de 30 col·lectius de fotògrafs.

L'edició d'enguany acull diversos temes que han ocupat l'actualitat informativa durant els passats mesos: des de l'epidèmia de l'ebola, que va causar 10.000 morts amb el seu primer brot el 2013, fins a les actuals onades migratòries cap a Europa, passant per tragèdies com el terratrèmol del Nepal del passat mes d'abril.

La crisi a Ucraïna i el terrorisme de l'Estat Islàmic (EI) es recullen en un reportatge titulat "De Kíev a Kobani" a càrrec del recent guanyador del Pulitzer, Bullent Kiliç, que relata a través de les imatges moments clau de la recent política internacional. El continent africà està representat també amb reportatges sobre Somàlia, de la mà del jove reporter d'AFP de Mogadiscio, Mohammad Abdiwahab; o Burundi amb les seves revoltes contra el president del país, en un reportatge de Goran Tomasevic per Reuters.

El festival no s'oblida tampoc del setmanari satíric Charlie Hebdo, -atacat pel gihadisme al gener de 2015-, i compta amb una exposició titulada "De Hara-kiri a Charlie", sobre els fundadors i dibuixants de la revista, treball que signen els fotògrafs Arnaud Bauman i Xavier Lambours. L'esdeveniment, que es podrà visitar fins al pròxim diu?menge, 13 de setembre, també dóna cabuda a la presentació de cròniques personals com la de la fotògrafa nord-americana Nancy Borowick, que relata la història dels seus pares malalts de càncer a través d'una sèrie d'instantànies.

Trobades professionals

Com és habitual, el Visa pour l'Image concedeix un espai destacat a les trobades entre professionals, és a dir, un fòrum de discussió sobre els problemes de la seva feina i que inclou debats sobre la producció i la utilització d'imatges, o qüestions com el futur de la professió. Durant aquests dies, nombrosos professionals del fotoperiodisme debatran i exposaran necessitats i objectius de futur en diverses conferències.