L'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona va acollir ahir al migdia la presentació del document final del "Festival de Festivals", les jornades internes de treball que s'han fet paral·leles al Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) per debatre sobre el món dels festivals internacionals amateurs sobre entorns, projectes, personalitats i ponts de treball, en un acte protocolari de signatura.

"Festival de Festivals", projecte estrella d'aquesta 15a edició del festival, que ahir dissabte va viure la seva darrera jornada, han estat tres jornades de treball amb l'objectiu de crear un espai de pensament que permeti entendre cap on es dirigeix el sector del teatre amateur i buscar noves fórmules de relació entre festivals tot creant ponts de col·laboració entre aquests.

A l'acte protocolari de signatura hi van ser presents Jordi Camps, diputat de la Diputació de Girona i alcalde de Vidreres; Isabel Muradàs, 1a tinent d'alcalde i regidora adjunta de l'alcaldia de l'Ajuntament de Girona; Graziella Sureda, coordinadora de continguts i moderadora de les jornades Festival de Festivals; Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura, i Martí Peraferrer, director del FITAG.

També hi van assistir els 12 membres, directors de festivals de teatre no professionals, amateurs, independents i/o universitaris d'arreu del món que han consensuat aquest document de "savis", tal com va assenyalar l'organització en un comunicat.

Graziella Sureda va donar les gràcies per l'acollida que la ciutat de Girona ha tingut vers els Festival de Festivals i va convenir que amb la signatura del document queda constància del treball que han generat durant aquestes tres jornades. Un document que "no és una declaració de principis sinó un full de ruta, un camí per avançar més enllà", va dir.

Al seu torn, Jordi Camps va afirmar que un dels objectius que se segueix des de la Diputació de Girona és que el Fitag no quedi només en propostes sinó que sigui un motor de creativitat que dinamitzi i posi en valor el teatre amateur que es fa a casa i que es conegui arreu. I considera que "Fitag Municipis és una aposta de futur per als pobles que hi col·laboren".

Muradàs ha constatat l'emotivitat d'aquest acte de signatura pel que significa pels assistents, alhora que n'ha destacat la qualitat que augmenta any rere any i la necessitat que les institucions seguei?xin implicant-se en la cultura. El darrer terme va prendre la paraula Manuel Antonio Ortiz, representant del Corredor Latinoamericano de Xile, que en nom de tots els membres de Festival de Festivals, va afegir que el teatre és una eina per al desenvolupament social. I finalment, Martí Peraferrer es va mostrar orgullós que el projecte hagi nascut a Girona i s'estengui a tot el món, tot agraint a tothom qui ha fet possible aquesta quinzena edició del Fitag.

Compromisos col·lectius

El document que ahir es va signar deixa constància dels punts als quals es comprometen en el desenvolupament no només d'aspectes artístics sinó també dels socials, on s'apunta a la qualitat del teatre amateur i a la necessitat d'una permanent formació: democratització de la formació. Els membres de "Festival de Festivals" estaran en contacte permanent per compartir estratègies i mètodes de producció, recomanació d'espectacles i coordinació de festivals. Amb l'objectiu de perdre aquestes iniciatives el document destaca tornar-se a reunir amb una freqüència màxima de dos anys tenint com a seu qualsevol dels països membres d'aquest conjunt.

El document sol·licita a la Diputació de Girona i al Fitag una nova convocatòria per a l'any 2017. A més, es proposa la propera trobada "Festival de Festivals" a la ciutat d'Oujda, Marroc, coincidint amb la presentació del seu festival els dies 12-16 de maig de 2016.