Visitants armats amb càmeres fotogràfiques, converse catalanes a totes les terrasses i places d'aparcament, que es podien comptar amb els dits d'una sola mà en tota la zona del convent dels Mínims de Perpinyà. El motiu? Una de les mostres de fotoperiodisme amb més prestigi internacional: el Visa pour l'Image, que enguany celebra ja la seva 27ena edició.

Un gran nombre de turistes catalans es van desplaçar aquest cap de setmana fins a la localitat francesa per veure de primera mà les millors obres d'alguns dels fotògrafs més reconeguts a nivell mundial. En total deu escenaris repartits per tot el centre de ciutat, espais molt alternatius, com convents, esglésies, teatres, llibreries i fins i tot un hotel. A tots aquests llocs es pot accedir de manera gratuïta, un fet que molts visitants valoren positivament.

" La primera vegada va ser ?l'any passat i ens vam decidir perquè ens agrada la fotografia. Perpinyà queda a prop, i de fet és com anar a Barcelona. El millor és que pots veure-ho tot sense pagar". La parella són de Girona, i és la segona vegada que vénen per veure la mostra moguts pels grans noms que coronen el cartell d'enguany com Eli Reed, Pascal Maitre o Gerd Ludwig.

Les mostres més massificades van ser les del convent, on acompanyats d'un ambient calorós a totes les sales, deambulaven els visitants foto per foto, dependent de la velocitat de cadascú per llegir l'explicació que les acompanya. Un altre dels espais estrella va ser el dedicat a la tragèdia de Charlie Hebdo, on Baumann i Lambours expliquen en clau d'humor la vida i feina dels protagonistes del setmanari francès.

L'aportació catalana, a nivell fotogràfic, es troba a l'Arsenal des Carmes, un espai una mica amagat, compartint escenari amb l'exposició Rouge (on totes les fotografies, com el mateix nom indica, estan tintades en tonalitat rogenca). El tema principal ha estat el procés independentista, acompanyat de les eleccions barcelonines o bé les protestes de la PAH.

Un cop més la mostra francesa valora la coneguda frase d'"una imatge val més que mil paraules", i és que a vegades el món que ens expliquen es pot veure il·lustrat a través dels ulls dels més cèlebres professionals fotogràfics.