El reconegut cineasta nord-americà Wes Craven, un mestre del cinema de terror, va morir diumenge als 76 anys a Los Angeles a conseqüència d'un tumor cerebral. La desaparició del cineasta deixa orfe l'icònic Freddy Krueger, personatge que va turmentar en somnis una generació sencera. L'anunci va ser confirmat al seu compte oficial de Twitter amb una fotografia en blanc i negre del director, en la qual es podia llegir el seu nom, ?l'any del seu naixement (1939) i el de la defunció (2015).

Natural de Cleveland, a Ohio, Wes Craven estava actualment casat amb la seva tercera esposa, Iya Labunka, productora i exvicepresidenta dels estudis Disney, amb qui va contraure matrimoni el 2004. Tenia dos fills, una fillastra i tres néts. Durant més de 40 anys de carrera, Craven va dirigir més d'una vintena de films entre els quals van destacar dues sagues, A Nightmare on Elm Street (Malson a Elm Street) i Scream, amb les quals va provocar nombrosos ensurts entre els joves de la dècada dels 80 i els 90, cosa que li va suposar ser reconegut com un dels grans mestres del gènere del terror.

Malgrat la seva predilecció pel terror i els supens, la seva formació en filosofia, literatura i psicologia el va portar a exercir com a professor d'Humanitats a la Universitat de Clarkson, a Postdam (Nova York) abans de deixar-ho tot per seguir la seva vocació cinematogràfica. Craven no ho va tenir gens fàcil. Va ser taxista abans d'aconseguir ficar el cap a una productora novaiorquesa on li van donar feina com a editor de so i l'oportunitat de poder lluitar per dedicar-se a explicar històries a la gran pantalla.

Un consell per a joves

Al perfil que el director tenia a la xarxa social Twitter hi figura encara, en destacat, un missatge del 27 de juliol en què Craven, rememorant els seus primers passos, aconsella als seus fans seguir el seu exemple per triomfar. "Accepta el primer treball que puguis en el sector en què vulguis entrar. L'ocupació (en si) no importa, posar el peu a la porta sí", va dir l'artista, que va estrenar la seva primera pel·lícula com a director i guionista el 1972, The Last House on the Left (L'última casa a l'esquerra).

No va tornar a dirigir fins a The Hills Have Eyes (Els turons tenen ulls), una altra història de por que va veure la llum el 1977 a la qual va seguir Deadly Blessing (1981), Swamp Thing (1982) i Invitation to Hell (1984). El 1984 li arribaria el torn també A Nightmare on Elm Street, títol que acabaria marcant el gènere de terror durant les dècades posteriors. En aquest film el públic va conèixer per primera vegada Freddy Krueger, un despietat assassí de cara cremada i navalles a les mans que eliminava les seves víctimes en els seus somnis.

Krueger, encarnat per Robert Englund, va transcendir la pròpia saga d'Elm Street, de la qual es van realitzar 5 pel·lícules més una sisena el 2010 que va intentar reiniciar el relat, i va aparèixer en una desena de films i va tenir la seva pròpia sèrie de televisió. Craven, però, només va dirigir la primera, de la qual va escriure el guió, i també va ser l'autor de la història de la tercera part.

Tot el contrari va passar amb Scream, la seva altra joia taquillera en què un grup d'amics aficionats al cinema de terror comencen a ser executats per un misteriós assassí vestit amb una túnica negra, caputxa i una màscara cadavèrica amb la boca oberta de bat a bat. El llargmetratge, en el qual no faltava el sentit de l'humor, va debutar el 1996 amb un repartiment format per Drew Barrymore, Courtney Cox i David Arquette, entre d'altres.

Craven va dirigir les tres pel·lícules de Scream que van seguir la primera i era productor executiu de la sèrie de televisió del mateix nom que la MTV va estrenar la passada primavera i que emetrà el seu últim episodi aquesta nit als EUA.