La Fundació Masó compra una col·lecció de pintura i dibuix de Joan B. Coromina

El conjunt inclou 55 pintures i 212 obres sobre paper creades entre 1898 i 1919 pel col·laborador bisbalenc de l'arquitecte Rafael Masó

02.09.2015 | 00:00
Una obra de Joan B. Coromina.

La Fundació Rafael Masó de Girona ha adquirit una important col·lecció de pintures i dibuixos de Joan B. Coromina (Bisbal d'Empordà, 1890-1919), procedents d'un familiar d'aquest artista, un dels principals col·laboradors de l'arquitecte Rafael Masó.
La col·lecció inclou 212 obres sobre paper i 55 pintures datades entre 1898 i 1919 que, segons afirma en un comunicat difós ahir per l'entitat, «són una mostra del talent, l'esperit creatiu, les dots d'observació i la versatilitat d'aquest artista que tant van lloar intel·lectuals de l'època com Carles Rahola, Miquel de Palol i Josep Pla».
Per a la Fundació Rafael Masó són d'especial interès les obres directament relacionades amb projectes arquitectònics de Masó.

Relació amb Masó
Des que es van conèixer, quan tenia divuit anys, Joan B. Coromina va col·laborar en la major part dels edificis de Rafael Masó, normalment en aspectes decoratius i ornamentals, des de relleus i escultures a pintures i plafons de ceràmica.
Així ho testimonien alguns dibuixos d'aquesta col·lecció sobre la reforma del mas El Soler de Sant Hilari Sacalm (1909), la decoració de la Casa Salieti de Girona (1911), la fàbrica de ceràmica La Gabarra de la Bisbal d'Empordà (1911), que l'arquitecte va fundar amb els germans Coromina, i l'ampliació de Can Grau de Sant Martí Sapresa (1913-14).
A més, el grup d'obres inclou nombrosos paisatges (del Baix Empordà, Girona i Mallorca), retrats, caricatures i estudis acadèmics executats en una gran varietat de tècniques: carbonet, oli, aquarel·la, sanguina, gravat, pastel, tinta, etc.
Un cop finalitzada la seva catalogació, la Fundació Rafael Masó té la intenció de restaurar-les per garantir-ne la conservació, amb l'objectiu que estiguin a l'abast dels especialistes, per facilitar-ne l'estudi i l'exposició, ja que la major part són encara inèdites, ha fet saber l'entitat, que no ha comunicat el cost de l'operació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema