Girona rebrà grans exposicions fruit d'un acord entre el British Museum i La Caixa

Les mostres se centraran en l'Europa medieval, la Grècia antiga, el món dels faraons egipcis i la civilització fenícia

02.09.2015 | 01:12
Elisa Durán (La Caixa), i Sir Richard Lambert (British Museum).

El British Museum i la Fundació Bancària La Caixa col·laboraran entre el 2016 i el 2020 en l'organització de quatre grans projectes organitzats a partir de les col·leccions del museu nacional britànic.
Les exposicions se centraran en l'Europa medieval, la Grècia antiga, els faraons d'Egipte i els fenicis i es podran visitar a vuit centres CaixaForum de l'Estat, inclosos els de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Palma.
La directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, va destacar ahir que l'aliança és «una fita històrica» que facilita «l'excel·lència» de les exposicions de la fundació.
El conveni de col·laboració entre el British Museum i la Fundació Bancària La Caixa permetrà descobrir obres mestres de les grans civilitzacions de la història que ara s'exposen al museu de Londres. La majoria seran peces que rarament surten del museu nacional britànic.
La primera exposició es titularà Europa medieval: poder i llegat, i arribarà a CaixaForum Madrid el 2016 i a Barcelona el 2017. La mostra farà un recorregut entre el 400 i el 1.500 dC per il·lustrar els esdeveniments, els personatges clau i les ciutats i conflictes que van marcar l'edat mitjana. S'analitzaran els reis i el funcionament de la vida cortesana, les guerres i les formacions dels regnes, la vida diària a les ciutats, la relació amb la religió i el llegat de l'època.
Ignasi Miró Borràs, director de l'àrea de Cultura de la Fundació Bancària La Caixa, va subratllar que el préstec més destacat del British Museum per a aquesta mostra serà «una de les peces del joc d'escacs de Lewis», que és de fet un dels elements estrella del propi museu. El joc d'escacs de Lewis, que es va localitzar a les illes escoceses però té origen nòrdic, és «el conjunt de jocs de taula més complert que es conserva» en un museu, i data del segle XII.
La segona exposició que preveu l'acord és Grècia antiga: atletes, guerrers i herois, i analitzarà obres del fons grec del museu londinenc com armadures, joies, escultures o ceràmiques. La mostra girarà al voltant del tema de la competició a l'antiga Grècia, però no només en el sentit purament esportiu o olímpic, sinó també en la política, les arts escèniques, la música o la guerra. La mostra arribarà a Barcelona i Palma, entre d'altres, el 2018.
L'altra gran civilització que presentarà l'acord és l'egípcia. L'exposició Faraons: reis d'Egipte analitzarà a través del fons del Museu Britànic, un dels més prestigiosos del món en aquest camp, els rituals, els símbols i les ideologies dels faraons. La mostra egípcia recorrerà tota Catalunya entre el 2019 i el 2020, amb parades a CaixaFòrum Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.
Finalment, l'acord amb el British Museum preveu l'organització d'una gran exposició sobre la civilització fenícia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema