Diumenge passat es va celebrar a la vila de Tossa de Mar el 59è concurs internacional de pintura ràpida de Catalunya. Aquest emblemàtic Concurs que es degà a Catalunya i Espanya aplega, cada any, un gran nombre de pintors que, motivats per la bellesa del paisatge tossenc i pel prestigi del certamen, es reserven l'últim diumenge d'agost per poder gaudir d'una jornada pictoricofestiva prop del mar en un indret que és un autèntic bressol de la cultura. En l'edició d'enguany hi van concòrrer 154 artistes vinguts d'arreu i ho van fer d'acord a unes bases en què s'especificava, en l'apartat número cinc, que el tema pintat havia de deixar clar que es tractava de Tossa de Mar.

Una vegada fet el lliurament de premis i en la inauguració de l'exposició de les obres presentades a concurs, vam poder constatar com el jurat havia vulnerat (segons sembla deliberadament ja que va ser advertit per l'organització) el punt cinc de les bases i havia concedit el Premi Especial i el Premi a Altres Procediments a dues obres que no feien cap referència a Tossa. Aquest fet va motivar la indignació de la majoria d'artistes i alguns, en senyal de protesta per la prepotència i mala pràxis del jurat, van retirar les seves obres de l'exposició.

Considero molt greu l'actuació del jurat d'enguany ja que el concurs de Tossa de Mar gaudeix d'un prestigi que cal preservar i no embrutir amb veredictes sospitosos i que no s'ajusten a les bases. Penso molt seriosament que, des de l'organització, s'hauria de fer un comunicat públic en què exposi la seva visió dels fets i fer, si ho creuen escaient, una reprobació de l'actuació del jurat que serveixi per preservar el prestigi i honor del concurs i també com a desgreuge a tots els artistes que vam participar i ens vam ajustar al punt 5 de les bases. De cara a la propera edició, la seixantena, cal que es cuidi molt l'aspecte del jurat i es convidi a autèntics professionals del món de l'art que tinguin la suficient humilitat de llegir-se les bases i complir-les.

Vull deixar molt clar, tanmateix, que no discuteixo la qualitat dels quadres premiats i que el malestar que tenim el col·lectiu de pintors participants està motivat únicament per l'arbitrarietat i desafortunada actuació del jurat. També ens agradaria que l'organització pogués tenir més força a l'hora de fer complir les bases als membres dels jurats que, incomprensiblement, se les salten per afavorir a alguns pintors o per «donar la nota» i manllevar el protagonisme als pintors que, al cap i a la fi, són els que prestigiem el concurs amb les nostres obres.