La ciutat de Girona tindrà a partir d'aquest curs una nova institució consagrada a la formació i la interpretació musical amb la recuperació de l'Escolania de la basílica de Sant Feliu, que comptarà amb direcció artística del gironí Martí Ferrer.

Les principals esglésies de la ciutat, com la Catedral o el Mercadal, havien tingut històricament la seva escolania. També l'església de Sant Feliu fins a la dècada de 1960. Ara es recupera una institució que, segons ha explicat Martí Ferrer, parteix del principi d'«aprendre música fent música».

L'Escolania de Sant Feliu està oberta a nens i nenes de més de 6 anys que través del cant coral, tal i com fan altres institucions semblants arreu d'Europa i del món, rebran una formació musical integral. L'Escolania de Sant Feliu de Girona aspira a ser «un referent en l'oferta de formació musical i humana dels seus cantaires» i «dotarà la basílica de Sant Feliu d'una Escolania per a les seves principals celebracions litúrgiques», va informar ahir el Bisbat de Girona.

Martí Ferrer, que fins ara dirigia els cors i orquestres al Conservatori de Música de Tarragona i presidia el Moviment Coral Català, comptarà amb el també gironí Pau Riuró com a organista i director assistent.

Els assajos començaran a l'octubre i està previst que la primera actuació pública es faci en alguna de les principals celebracions litúrgiques que se celebren a la basílica, per Sant Narcís o bé en el cicle nadalenc.

També està previst que la nova escolania participi a les activitats nacionals de la Federació Catalana de Pueri Cantores de Catalunya i a les activitats internacionals organitzades per la Federació Internacional de Pueri Cantores.

A més, l'Escolania de Sant Feliu de Girona organitzarà les seves pròpies gires d'actuacions i intercanvis nacionals i internacionals.

Ferrer ha informat que de moment hi ha una mitja dotzena d'inscrits, però s'espera iniciar el curs amb una trentena de cantaires. De moment la coral s'adreçarà a infants i joves, però no es descarta en un futur tenir una secció d'adults.

Aquest curs, tots els cantaires tindran dues sessions setmanals de treball i assaig (dilluns i dimecres a la tarda) en dos grups d'edat (de 6 a 9 anys i de 10 a 14 anys), i disposaran d'un espai social on poder realitzar les seves tasques acadèmiques i educatives.

Les inscripcions, que estaran obertes tot el mes de setembre fins a l'inici dels assajos durant la primera setmana d'octubre, es poden formalitzar al web: www.escolaniasantfeliugirona.com

Martí Ferrer va iniciar els seus estudis musicals al conservatori de Girona i va debutar com a director coral amb la coral infantil Saba Nova. Posteriorment es graduà al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i en Magisteri Musical a la UdG i va ampliar estudis a Namur (Bèlgica).

Pau Riuró i Bofill (Girona, 1983) ha estudiat orgue a Girona (Conservatori), a Tolosa (CRR) i a Barcelona (ESMUC).