Un androide amb les faccions de Leonardo da Vinci, que es mou i pronuncia frases extretes dels manuscrits del geni renaixentista, serà capaç d'interactuar amb les persones de manera similar a la d'un ésser humà.

El robot és una creació del Departament de robòtica i neurociencia cognitiva de la Universitat d'Osaka (Japó) i va ser presentat avui en el Museu Nacional de la Ciència i la Tecnologia de Milà. Es tracta del primer androide que reprodueix les faccions d'un personatge històric mort, segons el comunicat oficial del museu.

L'aspecte del Da Vinci robòtic, amb llarga barba blanca, celles poblades i pell artificial, es correspon a com havia de ser el científic en els seus últims dies, i gràcies a la tecnologia aplicada a la mímica facial, recrea els gestos d'un veritable ésser humà.

L'androide de l'autor de La Mona Lisa parlarà i interactuarà amb els visitants durant les jornades «Viure amb robots», que se celebraran del 4 al 27 de setembre en el museu milanès.

El professor i director del Departament de robòtica japonès, Minoru Asada, ha assegurat «que si Leonardo estigués viu, estudiaria i construiria robots». Asada ha explicat a més que la ciència de la robòtica, una àrea que el científic i humanista també va investigar, «requereix tots els diferents coneixements que tenia Leonardo».

El departament d'Asada s'encarrega de desenvolupar màquines que puguin interactuar amb les persones de manera similar a la dels éssers humans, i així entendre el funcionament entre el món humà i l'artificial. La decisió d'haver escollit Da Vinci per ser el primer robot històric es deu al fet que és «un símbol que conjuga intel·lecte, coneixement i art», ha subratllat Asada.

Les recerques sobre androides tenen dos clars objectius ha dit Asada: ser instrument per entendre a l'ésser humà i crear màquines amb habilitats semblants a aquests, com les lingüístiques i les cognitives.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tecnologia de la ciutat italiana de Milà ha informat que els visitants podran interactuar amb el androide i veure com està construït solament els caps de setmana de les jornades sobre robòtica del museu milanès.