El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va defensar ahir que la solució al fenomen de la «sobrequalificació» -graduats universitaris que treballen en feines per sota de la seva qualificació- està en la creació de llocs de treball qualificats i en cap cas en la «restricció del flux de graduats» a les universitats.

El conseller va destacar que Catalunya se situï per sobre de la mitjana de l'OCDE amb un 31% de la població entre 25 i 34 anys amb estudis universitaris i un 47% de població entre 30 i 34 anys amb estudis superiors de formació professional o universitaris. Mas-Colell va inaugurar el curs acadèmic 2015-2016 del sistema universitari des del Campus Catalunya de la URV a Tarragona.

Mas-Colell va detallar que en el sistema universitari català estudien actualment 230.000 alumnes repartits en els cicles de grau, màsters, i altres tipus d'estudis, tant presencials com a distància.

També va destacar que se superin els objectiu marcats per Unió Europea amb un 47% de població entre 30 i 34 anys amb estudis terciaris, tant universitaris com de formació professional superior, el que suposa set punts per sobre de les xifres marcades per Europa.

Davant d'aquestes xifres, el conseller va valorar la preocupació del «fenomen de la sobrequalifició» i va va afirmar que «la solució és la creació de llocs de treball qualificats. Que no puguin dir mai que la manca de professionals qualificats ha impedit atreure inversions que fomentin la creació dels llocs de treball qualificats que han de ser la clau del nostre futur»

El conseller d'Economia també va lamentar que «es menystingui i es falti al respecte» al sistema universitari català i va insistir en el reconeixement internacional dels professionals formats a Catalunya així com en l'importat sector de recerca i d'innovació del país.

Amb una dotzena d'universitats i una seixantena de centres de recerca i hospitals universitaris, entre altres, hi ha establert un sector científic amb més de 45.000 professionals dedicats a la recerca que representen l'1,3% de la població activa.

«Catalunya és un pou de coneixement reconegut per la seva dimensió i qualitat. És una realitat de la qual podem estar orgullosos. Certament sense la crisi tindríem una situació millor i hauríem mantingut el ritme de creixement anterior però resistir la crisi i mantenir-nos és una prova de foc que hem superat i que ens ha enfortit», va assegurar.

Mas-Colell va dir que cal més creixement econòmic, més recursos a la hisenda catalana, més recursos públics i privats per a les universitats i un canvi de la legislació actual.

Protesta de CCOO

Abans de començar l'acte inaugural del curs acadèmic 2015-2016, una desena de representants del sindicat CCOO en representació dels treballadors de les universitats públiques catalanes va llegir un manifest crític amb la reducció d'un 20% del finançament dels centres universitaris, l'augment del 66% de les taxes o la pèrdua de drets laborals i salarials dels empleats. Els manifestats van assegurar que el Govern «incompleix les lleis bàsiques universitàries, la LOU i la LUC, perquè no es garanteixen els recursos.