Per primera vegada, es publicaran les més de 400 pàgines del diari del capitost nazi Alfred Rosenberg en l'obra Alfred Rosenberg. Diaris (1934-1944), que recull el testimoni inèdit en primera persona d'un dels ideòlegs de l'Holocaust, que va ser anomenat per Hitler com «el pare de l'església del nacionalsocialisme». Així, aquests diaris, que surten avui al carrer en castellà, en un volum publicat per Crítica, es completen amb un ampli pròleg i 23 documents amb els discursos i articles del nazi i els comentaris dels editors del llibre, els alemanys Jürgen Matthäus i Frank Bajohr. A més, el volum, que ocupa més de 700 pàgines, inclou també altres arxius que ajuden a completar aquesta radiografia d'una de les ments més influents del Partit Nacional Socialista d'Alemanya.

I és en un d'aquests documents, precisament, on es recull la proposta de Rosenberg (Tallin, 1983 - Nuremberg, 1946) de dur a terme «l'extermini biològic de tot el poble jueu a Europa». Tot i això, sorprèn la subtilesa de Rosenberg per referir-se a l'Holocaust sense incloure comentaris explícits sobre l'extermini jueu.

Executat a la forca

Alfred Rosenberg va néixer a Tallinn (Estònia) en el si d'una família germanobàltica i posteriorment va cursar Arquitectura a Riga i Moscou i va arribar a Alemanya el 1918, on no va trigar a introduir-se en els cercles nacionalistes aconseguint cert renom com a autor de textos polítics d'orientació antisemita i anticomunista, abans d'unir-se al règim nazi. Al final dels seus dies, va ser acusat a Nuremberg de crims contra la humanitat i crims de guerra, entre altres, càrrecs dels quals va ser declarat culpable i condemnat a la pena de mort. Va ser executat a la forca, el 16 d'octubre de 1946.