Les pel·lícules Loreak, Magical Girl i Felices 140 han estat seleccionades per l'Acadèmia del Cinema Espanyol com a precandidates per competir als Oscar 2016 en la categoria de Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa.

El proper 29 de setembre la mateixa Acadèmia determinarà quina de les tres cintes acaba optant a ser nominada per l'Acadèmia de Cinema de Hollywood.

La lectura dels nominats per part de l'acadèmia nord-americana tindrà lloc el 14 de gener, i serà aleshores quan se sabrà si un film estatal entra enguany en la cursa per l'Oscar en aquesta categoria. La gala dels Oscar se celebrarà el diumenge 28 de febrer al Teatre Dolby de Los Angeles.

Loreak, el film en euskera dirigit per Jose Mari Goenaga i Jon Garaño, segueix de prop la vida de tres dones -Ane, Lourdes i Tere-, diferents però amb una cosa en comú: les tres han perdut un ésser estimat. «La pel·lícula és un conflicte constant entre l'oblit i el record», afirmava Goenaga.

Magical Girl, de Carlos Vermut, és una història de destins creuats on els protagonistes són l'Alícia, una nena malalta que somia amb el vestit de la sèrie japonesa Magical Girl Yukiko; el seu pare, que farà tot el possible per aconseguir aquest vestit; la Bàrbara, una jove atractiva amb problemes mentals; i el Damián, un professor retirat amb un passat obscur.

Finalment, Felices 140 és una pel·lícula dirigida per Gracia Querejeta i amb un repartiment format per Maribel Verdú, Antonio de la Torre, Eduard Fernández, Nora Navas, Marián Álvarez i Ginés García Millán. Es tracta d'un drama amb dosis d'humor negre.