Daniel Sánchez Pardos (Barcelona, 1979) publica G (Columna), una novel·la d'intriga històrica que se centra en la vida del jove estudiant d'arquitectura Antoni Gaudí a la Barcelona de final de la República i just abans de la restauració borbònica.

En una entrevista, l'autor explica que el llibre narra el procés de Gaudí des que arriba a un món «completament diferent al que havia conegut» procedent del Camp de Tarragona i l'impacte que aquesta circumstància té en la seva vida.

«És interessant imaginar la impressió que li devia fer a Gaudí una ciutat com Barcelona en un moment tan convuls», ha reflexionat. El llibre es publicarà també en danès, xinès, portuguès, italià i francès.

La novel·la d'intriga es trasllada a l'any 1874, l'últim any de la República i just abans de la restauració borbònica. El nou rei d'Espanya, Alfons XII, torna a l'Estat a través del port de Barcelona i es queda dos dies a la ciutat.

És en aquest context que la vida de Gabriel Camarasa, que acaba de tornar de Londres, i la d'Antoni Gaudí es creuen a l'Escola d'Arquitectura de la Llotja i acaben units arran d'un assassinat.

A partir d'aquest fet, hauran d'explotar al màxim les capacitats del cèlebre arquitecte per sortir d'una conspiració de conseqüències imprevisibles.

L'autor presenta personatges elaborats que es venen envoltats per una societat plena de contradiccions. El mateix Camarasa acaba de tornar d'una vida a l'exili a Londres i en aquest retorn descobrirà el món paradigmàtic de la Barcelona de l'època. En paral·lel, Gaudí arriba a la capital catalana procedent d'un poble i es troba amb la Barcelona convulsa de finals de la República i prèvia a la restauració borbònica.

L'arquitecte posseeix uns coneixements d'arquitectura molt superiors als que es podrien esperar d'un estudiant de la seva edat, li interessen els temes esotèrics, la botànica oculta i la fotografia, i, a més, manté contactes en els baixos fons de Barcelona amb qui impulsa una lucrativa i misteriosa activitat. Aquestes característiques, per Sánchez Pardos, contrasten amb el Gaudí «escèptic i religiós» que es diu que va ser d'adult.

«Aquesta contradicció m'interessava», ha explicat. Així, la novel·la parteix precisament del Gaudí obert, interessat en les noves idees, que li agrada «vestir i menjar bé» i la vida cultural.

La novel·la ha sortit a la venda amb els drets ja venuts per fer-ne la traducció al danès, xinès, portuguès, italià i francès. Segons l'autor de G, la clau de l'èxit és clar: la combinació de Gaudí i Barcelona.